Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42392

Metabolički odziv bakterije Pantoea citrea na promjene pH u kemostatu


Kolarić, Goran
Metabolički odziv bakterije Pantoea citrea na promjene pH u kemostatu, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 42392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metabolički odziv bakterije Pantoea citrea na promjene pH u kemostatu
(Metabolic responses of bacteria Pantoea citrea on pH shifts in chemostat)

Autori
Kolarić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.03

Godina
2000

Stranica
45

Mentor
Novak, Srđan

Ključne riječi
Pantoea citrea; kontinuirani uzgoj; utjecaj pH
(Pantoea citrea; continuous cultivation; pH influence)

Sažetak
Bakterija Pantoea citrea u šaržnom aerobnom uzgoju provodi nepotpunu oksidaciju glukoze u glukonsku kiselinu te keto-kiseline: 2-keto-D-glukonsku i 2,5-diketo-D-glukonsku kiselinu. U ovom radu proučavani su metabolički odzivi bakterije Pantoea citrea u kontuiranom uzgoju i kemostatu, pri promjeni pH sa 5.5 na 4.0 i pri različitim brzinama razrijeđenja (D=0.21 h^-1, D=0.37 h^-1 i D=0.64 h^-1). Rezultati istraživanja pokazuju da Pantoea citrea u kontinuiranom procesu ne proizvodi keto-kiseline. Jedini produkt oksidacije gukoze određen u podlozi tijekom ustaljenog stanja na pH =5.5, pri tri istraživane brzine razrijeđenja bila je glukonska kiselina. Kod skokovitog sniženja pH vrijednosti u kemostatu sa 5.5 na 4.0 uočeni su različiti metabolički odzivi pri različitim brzinama razrijeđenja . Pri D=0.21 h^-1 dolazi do ispiranja biomase uz sintezu glukonata i acetata. Kod D=0.64 h^-1 bakterije se uspjevaju održati u ustaljenom stanju, pri čemu sintetizira glukonat ali ne i keto-kiseline. Pri D=0.37 h^-1uočene su oscilacije zbog nagle promjene brzine razrijeđenja. U sva tri slučaja, sniženje pH vrijednosti dovelo je do smanjenja brzine potrošnje glukoze i brzine respiracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kolarić, Goran
Metabolički odziv bakterije Pantoea citrea na promjene pH u kemostatu, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kolarić, G. (2000) 'Metabolički odziv bakterije Pantoea citrea na promjene pH u kemostatu', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolari\'{c}, Goran}, year = {2000}, pages = {45}, keywords = {Pantoea citrea, kontinuirani uzgoj, utjecaj pH}, title = {Metaboli\v{c}ki odziv bakterije Pantoea citrea na promjene pH u kemostatu}, keyword = {Pantoea citrea, kontinuirani uzgoj, utjecaj pH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolari\'{c}, Goran}, year = {2000}, pages = {45}, keywords = {Pantoea citrea, continuous cultivation, pH influence}, title = {Metabolic responses of bacteria Pantoea citrea on pH shifts in chemostat}, keyword = {Pantoea citrea, continuous cultivation, pH influence}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font