Pregled bibliografske jedinice broj: 42379
Utjecaj uljane repice na tovna i klaonička svojstva utovljenih pilića
Utjecaj uljane repice na tovna i klaonička svojstva utovljenih pilića // XXXVI.znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 232-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 42379 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uljane repice na tovna i klaonička svojstva utovljenih pilića
(The influence of rape on fattening and slaughtering characteristics of broilers)
Autori
Škrtić, Zoran ; Kralik, Gordana ; Maltar, Zlata ; Petričević, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXVI.znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000, 232-232
Skup
36.znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem - Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva (zbornik sažetaka)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
brojleri; Ross 208; uljana repica; kakvoća trupova; trbušno masno tkivo
(broilers; Ross 208; oil rape; carcass quality; abdominal fat tissue)
Sažetak
Istraživanje utjecaja uljane repice na tovna i klaonička svojstva utovljenih pilića provedeno je na 360 Ross-208 muških pilića. S obzirom na sastav krmnih smjesa pilići su podijeljeni u tri skupine: kontrolna skupina dobivala je u završnoj smjesi 7,5% životinjske masti, 1.skupina 6,2% repičina ulja i 2.skupina 13,5% sjemena uljane repice. Početna krmna smjesa za sve pokusne skupine sadržavala je 22% sir. bjelančevina i 13,08 MJ/kg ME. Završne krmne smjese za kontrolnu, 1. i 2.pokusnu skupinu sadržavale su 20,67%, 20,59% i 20,51% sir. bjelančevina te 13,00 MJ/kg, 12,76 MJ/kg i 12,89 MJ/kg ME.
Pilići 1. i 2.pokusne skupine na kraju tova imali su statistički visoko značajno (P<0,001) manje završne mase u odnosu na piliće kontrolne skupine. Najveću završnu masu postigli su tovni pilići 1.skupine (2218 g), zatim slijede pilići 2.skupine (2067 g), dok su pilići 3.skupine bili najlakši (1947 g). Najbolja konverzija hrane zabilježena je kod kontrolne skupine pilića (1,95 kg hrane/kg prirasta), dok je konverzija kod pilića 1. i 2.skupine bila 2,03 i 2,13 kg hrane/kg prirasta.
Između istraživanih skupina pilića nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0,05) u relativnim udjelima prsiju, batkova s nadbatcima, leđa i krila. Nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj šupljini bilo je najizraženije u trupovima pilića 1.pokusne skupine (2,34%). Razlike u udjelima trbušnog masnog tkiva u trupu bile su statistički vrlo visoko značajne (P<0,001).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo