Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4235

Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda


Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 45-56


CROSBI ID: 4235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda
(The application of ultrafiltration in the production of fermented milk products)

Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado

Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
1996

Raspon stranica
45-56

Ključne riječi
ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlijecni proizvodi
(ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products)

Sažetak
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cešce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF) ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke, te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine biološki najvrijednijih proteina sirutke koji također poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnološke prednosti, te znacajne uštede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 45-56
Tratnik, L. & Božanić, R. (1996) Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda. U: Živković, R., Hadžiosmanović, M. & Oberiter, V. (ur.) Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici. Zagreb, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, str. 45-56.
@inbook{inbook, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {1996}, pages = {45-56}, keywords = {ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlijecni proizvodi}, title = {Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda}, keyword = {ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlijecni proizvodi}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {1996}, pages = {45-56}, keywords = {ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products}, title = {The application of ultrafiltration in the production of fermented milk products}, keyword = {ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font