Pregled bibliografske jedinice broj: 4235
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1996. str. 45-56
CROSBI ID: 4235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda
(The application of ultrafiltration in the production of fermented milk products)
Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado
Izdavač
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Grad
Zagreb
Godina
1996
Raspon stranica
45-56
Ključne riječi
ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlijecni proizvodi
(ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products)
Sažetak
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cešce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF) ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke, te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine biološki najvrijednijih proteina sirutke koji također poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnološke prednosti, te znacajne uštede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.
Izvorni jezik
Hrvatski