Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4234

Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 46 (1996), 4; 239-250 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 4234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja
(The influence of sterilized goats and cows milk on yoghurt quality during storage)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera

Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 46 (1996), 4; 239-250

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jogurt od kozjeg i kravljeg mlijeka; cuvanje; kakvoca; viskoznost
(yoghurt from goats and cows milk; storing; quality; viscosity)

Sažetak
U ovom je radu proučen utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka te njihove mješavine (1:1) na kakvoću tijekom devet dana čuvanja pri temperaturi +8oC. Viskoznost jogurta od kravljeg mlijeka (A) tijekom svih devet dana čuvanja bila je uglavnom najmanja, dok je najveća bila uglavnom viskoznost jogurta od mješavine mlijeka (1:1) (AB). Pad pH vrijednosti bio je tijekom čuvanja jogurta od kozjeg mlijeka (B) brži nego kod jogurta od kravljeg mlijeka (A). Najviše mliječne kiseline sadržavao je jogurt od kravljeg mlijeka (A), a najmanje jogurt od kozjeg mlijeka (B) tijekom čitavog perioda čuvanja. Broj živih bakterija u svim uzorcima bio je najveći nakon 24 sata čuvanja (logNmax = 9, 839-9, 668). Tijekom devet dana čuvanja omjer laktobacila i streptokoka se mijenjao u svim uzorcima. U uzorcima kravljeg (A) i miješanog (AB) jogurta streptokoki su brže odumirali od laktobacila. Jedino u uzorcima kozjeg jogurta (B) laktobacili su brže odumirali do šestog dana čuvanja te je omjer laktobacili : streptokoki trećeg i šestog dana čuvanja bio 1:1, 63 i 1:1, 60. Devetog dana čuvanja u svim je uzorcima jogurta bilo više laktobacila nego streptokoka. Senzorska ocjena jogurta nije pokazala značajnu razliku između uzoraka jogurta od kravljeg, kozjeg i mješavine mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Olivera Marić (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Marić, Olivera
Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 46 (1996), 4; 239-250 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Božanić, R., Tratnik, L. & Marić, O. (1996) Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja. Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 46 (4), 239-250.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1996}, pages = {239-250}, keywords = {jogurt od kozjeg i kravljeg mlijeka, cuvanje, kakvoca, viskoznost}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {46}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvo\'{c}u jogurta tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {jogurt od kozjeg i kravljeg mlijeka, cuvanje, kakvoca, viskoznost} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Mari\'{c}, Olivera}, year = {1996}, pages = {239-250}, keywords = {yoghurt from goats and cows milk, storing, quality, viscosity}, journal = {Mljekarstvo: proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {46}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {The influence of sterilized goats and cows milk on yoghurt quality during storage}, keyword = {yoghurt from goats and cows milk, storing, quality, viscosity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font