Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4232

Izravno kiseljenje mlijeka: proizvodnja jogurta


Gregurek, Ljerka; Tratnik, Ljubica; Mileševic, L.
Izravno kiseljenje mlijeka: proizvodnja jogurta // Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 46 (1996), 3; 155-167 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 4232 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izravno kiseljenje mlijeka: proizvodnja jogurta
(Direct milk acidification: Yoghurt production)

Autori
Gregurek, Ljerka ; Tratnik, Ljubica ; Mileševic, L.

Izvornik
Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 46 (1996), 3; 155-167

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
izravno kiseljenje; GDL jogurt
(direct milk acidification; GDL yoghurt)

Sažetak
Od fermentiranih mlijecnih napitaka jogurt je najpopularniji i najrasprostranjeniji. Strucnjaci sirom svijeta neprestano se bave jogurtom, kako njegovim sastavom tako i problemima proizvodnje i utjecajem tehnoloskog postupka na njegovu kakvocu. Dio istrazivanja usmjeren je i na uporabu nekih dodataka, bilo u svrhu poboljsanja kakvoce proizvoda, prosirenja asortimana ili skracivanjima vremena potrebnog za koagulaciju mlijeka idr. Cilj ovog rada bio je ispitati mogucnost koristenja mlijeka s glukonodeltalaktonom (GDL) u proizvodnji jogurta. U pokusima ovoga rada uzorci jogurta su proizvedeni s dodatkom razlicitih kolicina GDL-a (0, 6%, 1%, 1, 5% i 2%) te od mlijeka s dodatkom jogurtne tehnicke kulture i dodatkom razlicitih kolicina GDL-a (0, 6%, 1%, 1, 5% i 2%). GDL je dodan 30 minuta nakon dodatka kulture, a inkubacija je bila pri 40oC. Vrijeme fermentacije bilo je krace pri dodatku vecih kolicina GDL-a. Također, vrijeme inkubacije skraceno je i kod uzoraka gdje je uz GDL dodana i jogurtna kultura. Najbolja senzorska svojstva i krace vrijeme inkubacije postigli su se ako je uz jogurtnu kulturu (2%) dodano 1, 5 ili 2% GDL-a.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)

Avatar Url Mario Milešević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gregurek, Ljerka; Tratnik, Ljubica; Mileševic, L.
Izravno kiseljenje mlijeka: proizvodnja jogurta // Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 46 (1996), 3; 155-167 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Gregurek, L., Tratnik, L. & Mileševic, L. (1996) Izravno kiseljenje mlijeka: proizvodnja jogurta. Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 46 (3), 155-167.
@article{article, author = {Gregurek, Ljerka and Tratnik, Ljubica and Mile\v{s}evic, L.}, year = {1996}, pages = {155-167}, keywords = {izravno kiseljenje, GDL jogurt}, journal = {Mljekarstvo : proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {46}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Izravno kiseljenje mlijeka: proizvodnja jogurta}, keyword = {izravno kiseljenje, GDL jogurt} }
@article{article, author = {Gregurek, Ljerka and Tratnik, Ljubica and Mile\v{s}evic, L.}, year = {1996}, pages = {155-167}, keywords = {direct milk acidification, GDL yoghurt}, journal = {Mljekarstvo : proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {46}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Direct milk acidification: Yoghurt production}, keyword = {direct milk acidification, GDL yoghurt} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font