Pregled bibliografske jedinice broj: 4229
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda // Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 47 (1997), 1; 31-44 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 4229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
(The application of ultrafiltration in the production of fermented milk product)
Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka
Izvornik
Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 47
(1997), 1;
31-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi
(ultrafiltration; microfiltration; fermented milk products)
Sažetak
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cesce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine bioloski najvrijednijih proteina sirutke koji takodjer poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnoloske prednosti, te znacajne ustede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstracts