Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42267

Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama


Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Petričević, Živković
Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josip (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 141-141 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 42267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama
(The influence of genetic basis on the estimation accuarcy of meat yield in pig halfs)

Autori
Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Petričević, Živković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josip - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 141-141

Skup
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinja; genotip; prinos mesa; procjena
(pig; genotype; meat yield; estimation)

Sažetak
Istraživan je utjecaj genetske osnove svinja na točnost procjene prinosa mesa u polovicama. U istraživanje je bilo uključeno 4 skupine po 30 svinja obaju spolova, i to: 1.skupina=/VJxNjL/xNjL; 2.skupina=/VJxŠL/xNjL; 3.skupina=/ŠLxVJ/xVJ i 4.skupina= svinje iz slobodnog otkupa, nepoznate genetske osnove. Svinje su zaklane u nekoliko klaonica u istočnoj Slavoniji. Prinos mesa utvrđen je disekcijom (TD) po WENIGERU i sur. (1963) i procjenjen s pomoću tri različita matematička izraza. Prvi matematički izraz (PF) propisan je odredbama Pravilnika o utvrđivanju trgovačkih kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (N.N. RH br. 79/1995), a druga su dva izraza (MF2 i MF3) izvedena na osnovi vlastitih istraživanja KUŠEC (1996). U polovicama 1.skupine svinja najmanje razlike između objektivno utvrđenog (TD) i procjenjenog prinosa mesa očitovale su jednadžbe MF2 i MF3 (1.19%), a najveće jednadžba PF (2,73%). Prema prosječnom objektivno utvrđenom prinosu mesa svinjske polovice 1.skupine razvrstane su u klasu E, kao i primjenom jednadžba MF2 i MF3. Primjenom jednadžbe PF svinjske su polovice ove skupine u prosjeku pripadale klasi U. Najmanje odstupanje od objektivno utvrđenog prosječnog prinosa mesa (TD) u polovicama 2.skupine polučila je jednadžba MF2 (0.38%), slijedi MF3 (0.40%), a najveće jednadžba PF (2.02%). Na osnovi prosječnih vrijednosti objektivno utvrđenog (TD) i procjenjenih prinosa mesa (MF2 i MF3) polovice su razvrstane u klasu U, a primjenom jednadžbe PF u klasu R. U polovicama 3.skupine svinja, najmanju razliku od objektivno utvrđenog prinosa mesa (TD) očitovala je procjena s pomoću jednadžbe PF (0.08%), a veća odstupanja utvrđena su primjenom jedanadžba MF2 i MF3 (1.67%, odnosno 1.70%). Prema prosječnom objektivno utvrđenom (TD) i prinosu mesa procjenjenom s pomoću jednadžbe PF polovice 3.skupine razvrstane su u klasu R, a s pomoću jednadžba MF2 i MF3 u klasu U. Najbolju procjenu prinosa mesa u polovicama svinja 4.skupine polučile su jednadžbe MF2 i MF3 s odstupanjima od 0.09% odnosno 0.10% u odnosu na objektivno utvrđeni prinos mesa(TD), a procjena jednadžbom PF je odstupala za 1.83%. Svinjske polovice 4.skupine prema prosječnom objektivno utvrđenom prinosu mesa nalaze se na granici klase U i R, dok su prema procjenjenom prinosu mesa (PF, MF2 i MF3) iste polovice razvrstane u klasu R.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079110

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Petričević, Živković
Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josip (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 141-141 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kušec, G., Kralik, G. & Petričević, Ž. (1997) Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama. U: Varga, B., Pucarić, A., Uremović, Z. & Borošić, J. (ur.)Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma.
@article{article, author = {Ku\v{s}ec, Goran and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, \v{Z}ivkovi\'{c}}, year = {1997}, pages = {141-141}, keywords = {svinja, genotip, prinos mesa, procjena}, title = {Utjecaj genetske osnove na to\v{c}nost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama}, keyword = {svinja, genotip, prinos mesa, procjena}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ku\v{s}ec, Goran and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, \v{Z}ivkovi\'{c}}, year = {1997}, pages = {141-141}, keywords = {pig, genotype, meat yield, estimation}, title = {The influence of genetic basis on the estimation accuarcy of meat yield in pig halfs}, keyword = {pig, genotype, meat yield, estimation}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font