Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42261

Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay


Curić, Dragana
Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 42261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay
(Isolation of autochtonous yeast species from Merlot and Chardonnay grapes)

Autori
Curić, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.10

Godina
1999

Stranica
64

Mentor
Šehović, Đurđica

Ključne riječi
vinski kvasac; grožđe; izolacija
(wine yeast; grapes; isolation)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bila je izolacija autohtonih sojeva vinskog kvasca s bobica grožđa sorte Merlot i Chardonnay, te provođenje jednog dijela testova koji omogućuju njihovu identifikaciju. Bobice grožđa inkubirane su u sterilnoj nehmeljenoj sladovini ( 28^0C/ 48h), a odgovarajuća razređenja porasle kulture korištena su u slijedećoj fazi izolacije ( zaljevanjem kulture sladnim agarom , odnosno razmazivanjem kulture na sladnom agaru). Nakon provjere čistoće izoliranih kultura pristupilo se istraživanju slijedećih parametara : morfologije izoliranih kvasaca poraslih u tekućem mediju ( izgled taloga, formiranje kožice, izgled nativnih preparata, način reprodukcije i dimenzije stanica pri uzgoju u nehmeljenoj sladovini pri 28^0C, nakon tri dana odnosno četiri tjedna), morfologije na čvrstom mediju ( istražena nakon 7 dana , četiri tjedna), tvorbe pseudomicelija i pravog micelija ( na Dalman pločama nakon 7 dana pri 25^0C ),sekundarnih svojstava ( uzgojem na Gorodkowa agaru , bojenjem po Schaeffer-Fultonu nakon tri dana uzgoja i zatim u tjednim intervalima od dana nacjepljivanja) , te istraživanjem rasta na sladnom agaru pri temperaturi 37^0C. Izolirano je ukupno 10 sojeva kvasaca, a na temelju provedenih istraživanja zaključeno je za sojeve ME-2, CH-3 i CH-4 da bi se mogli u nastavku istraživanja identificirati kao pripadnici vrste Saccharomyces cerevisiae .Sojevi ME-1 i CH-1 su apikulatni kvasci, a prema provedenim testovima radi se o pripadnicima vrste Kloeckera apiculata .Za kvasac CH-2 pretpostavljeno je da se radi o jednom od površinskih kvasaca, Pichia membranaefaciens ili Achia fermentans. Zaključeno je da bi se seksualna svojstava izoliranih kvasaca trebala istražiti i na drugim podlogama, te provesti daljnja istraživanja do potpune identifikacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Đurđica Šehović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Curić, Dragana
Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Curić, D. (1999) 'Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Curi\'{c}, Dragana}, year = {1999}, pages = {64}, keywords = {vinski kvasac, gro\v{z}\dje, izolacija}, title = {Izolacija autohtonih vrsta kvasca s gro\v{z}\dja sorte Merlot i Chardonnay}, keyword = {vinski kvasac, gro\v{z}\dje, izolacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Curi\'{c}, Dragana}, year = {1999}, pages = {64}, keywords = {wine yeast, grapes, isolation}, title = {Isolation of autochtonous yeast species from Merlot and Chardonnay grapes}, keyword = {wine yeast, grapes, isolation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font