Pregled bibliografske jedinice broj: 42261
Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay
Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 42261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija autohtonih vrsta kvasca s grožđa sorte Merlot i Chardonnay
(Isolation of autochtonous yeast species from Merlot and Chardonnay grapes)
Autori
Curić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.10
Godina
1999
Stranica
64
Mentor
Šehović, Đurđica
Ključne riječi
vinski kvasac; grožđe; izolacija
(wine yeast; grapes; isolation)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bila je izolacija autohtonih sojeva vinskog kvasca s bobica grožđa sorte Merlot i Chardonnay, te provođenje jednog dijela testova koji omogućuju njihovu identifikaciju. Bobice grožđa inkubirane su u sterilnoj nehmeljenoj sladovini ( 28^0C/ 48h), a odgovarajuća razređenja porasle kulture korištena su u slijedećoj fazi izolacije ( zaljevanjem kulture sladnim agarom , odnosno razmazivanjem kulture na sladnom agaru). Nakon provjere čistoće izoliranih kultura pristupilo se istraživanju slijedećih parametara : morfologije izoliranih kvasaca poraslih u tekućem mediju ( izgled taloga, formiranje kožice, izgled nativnih preparata, način reprodukcije i dimenzije stanica pri uzgoju u nehmeljenoj sladovini pri 28^0C, nakon tri dana odnosno četiri tjedna), morfologije na čvrstom mediju ( istražena nakon 7 dana , četiri tjedna), tvorbe pseudomicelija i pravog micelija ( na Dalman pločama nakon 7 dana pri 25^0C ),sekundarnih svojstava ( uzgojem na Gorodkowa agaru , bojenjem po Schaeffer-Fultonu nakon tri dana uzgoja i zatim u tjednim intervalima od dana nacjepljivanja) , te istraživanjem rasta na sladnom agaru pri temperaturi 37^0C.
Izolirano je ukupno 10 sojeva kvasaca, a na temelju provedenih istraživanja zaključeno je za sojeve ME-2, CH-3 i CH-4 da bi se mogli u nastavku istraživanja identificirati kao pripadnici vrste Saccharomyces cerevisiae .Sojevi ME-1 i CH-1 su apikulatni kvasci, a prema provedenim testovima radi se o pripadnicima vrste Kloeckera apiculata .Za kvasac CH-2 pretpostavljeno je da se radi o jednom od površinskih kvasaca, Pichia membranaefaciens ili Achia fermentans. Zaključeno je da bi se seksualna svojstava izoliranih kvasaca trebala istražiti i na drugim podlogama, te provesti daljnja istraživanja do potpune identifikacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058402
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Đurđica Šehović
(mentor)