Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42246

Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli


Alebić, Iva
Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 42246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli
(Cholesterol assimilation with Lactobacillus acidophilus M92 in the present of bile salts)

Autori
Alebić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
1999

Stranica
65

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
probiotik; asimilacija kolesterola; Lactobacillus acidophilus M92; žučne soli
(probiotic; assimilation cholesterol; Lactobaccilus acidophilus M92; bile salts)

Sažetak
Bakterija L. acidophilus M92 preživljava i raste u prisutnosti svih testiranih žučnih soli. Sekundarne (konjugirane i dekonjugirane) žučne soli (natrijev deoksikolat i natrijev glikodeoksikolat)jače inhibiraju rast ispitivane bakterije od primarnih žučnih soli (natrijevog kolata i natrijevog taurokolata). U izvornoj kulturi L. acidophilus M92 uzgojenoj na MRS agaru prisutne su glatke (S) i hrapave (R) kolonije. U prisutnosti natrijevog taurodeoksikolata kolinije su manje i prevladavaju glatke (S) kolonije. Bakterija L. acidophilus M92 posjeduje hidrolaznu (dekonjugacijsku) aktivnost, te nakon 24 sata uzgoja u MRS podlozi hidrolizira 20% natrijevog taurokolata pri čemu nastaje 0.42 mg/ml kolne kiseline. Bakterija L. acidophilus M92 asimilira kolesterol u prisutnosti svih testiranih žučnih soli. Prisutnost žučnih soli je preduvjet za značajniju asimilaciju kolesterola. Najviši postotak asimilacije kolesterola (24%) postignut je pri uzgoju bakterije L. acidophilus M92 u MRS podlozi s dodanih 2 mg/ml natrijevog taurokolata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Alebić, Iva
Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Alebić, I. (1999) 'Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Alebi\'{c}, Iva}, year = {1999}, pages = {65}, keywords = {probiotik, asimilacija kolesterola, Lactobacillus acidophilus M92, \v{z}u\v{c}ne soli}, title = {Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti \v{z}u\v{c}nih soli}, keyword = {probiotik, asimilacija kolesterola, Lactobacillus acidophilus M92, \v{z}u\v{c}ne soli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Alebi\'{c}, Iva}, year = {1999}, pages = {65}, keywords = {probiotic, assimilation cholesterol, Lactobaccilus acidophilus M92, bile salts}, title = {Cholesterol assimilation with Lactobacillus acidophilus M92 in the present of bile salts}, keyword = {probiotic, assimilation cholesterol, Lactobaccilus acidophilus M92, bile salts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font