Pregled bibliografske jedinice broj: 42246
Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli
Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 42246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Asimilacija kolesterola s bakterijom Lactobacillus acidophilus M92 u prisutnosti žučnih soli
(Cholesterol assimilation with Lactobacillus acidophilus M92 in the present of bile salts)
Autori
Alebić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
1999
Stranica
65
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
probiotik; asimilacija kolesterola; Lactobacillus acidophilus M92; žučne soli
(probiotic; assimilation cholesterol; Lactobaccilus acidophilus M92; bile salts)
Sažetak
Bakterija L. acidophilus M92 preživljava i raste u prisutnosti svih testiranih žučnih soli. Sekundarne (konjugirane i dekonjugirane) žučne soli (natrijev deoksikolat i natrijev glikodeoksikolat)jače inhibiraju rast ispitivane bakterije od primarnih žučnih soli (natrijevog kolata i natrijevog taurokolata). U izvornoj kulturi L. acidophilus M92 uzgojenoj na MRS agaru prisutne su glatke (S) i hrapave (R) kolonije. U prisutnosti natrijevog taurodeoksikolata kolinije su manje i prevladavaju glatke (S) kolonije. Bakterija L. acidophilus M92 posjeduje hidrolaznu (dekonjugacijsku) aktivnost, te nakon 24 sata uzgoja u MRS podlozi hidrolizira 20% natrijevog taurokolata pri čemu nastaje 0.42 mg/ml kolne kiseline. Bakterija L. acidophilus M92 asimilira kolesterol u prisutnosti svih testiranih žučnih soli. Prisutnost žučnih soli je preduvjet za značajniju asimilaciju kolesterola. Najviši postotak asimilacije kolesterola (24%) postignut je pri uzgoju bakterije L. acidophilus M92 u MRS podlozi s dodanih 2 mg/ml natrijevog taurokolata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058403
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)