Pregled bibliografske jedinice broj: 422354
Uzroci i metode kontrole napuhanosti kore agruma
Uzroci i metode kontrole napuhanosti kore agruma, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 422354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci i metode kontrole napuhanosti kore agruma
(Causes and control of puffiness of Citrus fruits)
Autori
Burić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
19
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
agrumi; biljni hormoni; napuhanost kore
(citrus; plant hormones; puffiness)
Sažetak
Komercijalni uzgoj agruma u nas je ograničen na južni dio Hrvatske, a to područje predstavlja jedno od najsjevernijih u svijetu. Mandarina iz skupine unshiu, porijeklom iz Japana, donesena je u dolinu Neretve 1963.godine. Uzgoj mandarina proteže se neretvanskom dolinom od Metkovića sve do mora. Na cijelom neretvanskom području raste oko 1.300.000 stabala koji daju urod od cca 70 000 t. Posebna prednost je što u slivu Neretve mandarina dozrijeva 20 – 25 dana ranije nego u ostalim mediteranskim zemljama. Agrumi spadaju u vrlo osjetljive voćne vrste zbog svoje podložnosti oštećenjima i poremećajima u rastu i razvoju ploda. Od takvih poremećaja važno je istaknuti napuhanost kore agruma do koje dolazi uslijed nepovoljnih vanjskih čimbenika kao što su visoke temperature i vlažnost. Napuhanost je nastaje u fazi sazrijevanja. Kora agruma nastavlja s rastom iako je sam plod prestao rasti i razvijati se. Da bi se kontrolirala napuhanost kore i odgodila berba koriste se hormonski preparati poput giberelinske kiseline(GA3) ili etilena. Budući da su najsklonije ovoj pojavi mandarine se gotovo same „ nameću“ kao najreprezentativniji primjer za opis iste, stoga će ovaj rad gotovo u potpunosti biti baziran upravo na njima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)