Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42206

Biotehnologija i sirovine


Marić, Vladimir
Biotehnologija i sirovine / Šantek Božidar, Matanović Mario (ur.).
Zagreb: Stručna i poslovna knjiga d.o.o., 2000


CROSBI ID: 42206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biotehnologija i sirovine
(Biotechnology and row materials)

Autori
Marić, Vladimir

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Stručna i poslovna knjiga d.o.o.

Grad
Zagreb

Godina
2000

Stranica
247

ISBN
953-6547-04-X

Ključne riječi
biotehnologija; biotehnološki proizvodi; sirovina; sastavljanje i pripreme hranjivih podloga

Sažetak
U udžbeniku je dan povijesni razvoj biotehnologije, područja njene primjene i mogućnosti suvremene biotehnološke proizvodnje s pomoću prirodnih i genetički modificiranih mikroorganizama, enzima ili kultura biljnih i životinjskih stanica, te su detaljno obrađene sve obnovljive i druge sirovine što se pomoću biotehnoloških postupaka mogu prevesti u proizvode više dodane vrijednosti, kao što su: Mikrobno promijenjene hranjive podloge (odmikrobljene ili zajedno s živim ili mrtvim stanicama: kvas, vino, pivo, ocat, fermentirani mliječni, suhomesnati i povrtni proizvodi), Mikrobne biomase (pekarski, prehrambeni i krmni kvasac, starter kulture itd.), Mikrobni metaboliti nakupljeni u hranjivoj podlozi ili biomasi (aminokiseline, antibiotici, enzimi, organske kiseline, organska otapala, vitamini itd), Proizvodi biotransformacije (L-fenilalanin, L-sorboza, 2- i 5-ketoglukonska, fumarna, feniloctena i benzpenicilanska kiselina, prednison, 11-alfa hidroksiprogesteron, fruktoza, itd), Proizvodi genetički modificiranih organizama (humani inzulin, hormon rasta, serum albumin,alfa i gama interferon, monoklonska protutijela, imunoregulatori, virusne vakcine itd), Proizvodi kultura animalnih i biljnih stanica (imunobiološki preparati, enzimi, hormoni, lijekovi, agrokemikalije, mirisi, specijalne kemikalije, itd.) U ovoj knjizi se također detaljno opisuju hranjive podloge za mikrobne procese i procese uzgoja biljnih i životinjskih stanica te načini njihova sastavljanja i pripreme. Podrobno se obrađuju sirovine za hranjive podloge (izvori ugljika i energije, dušika i ostalih sastojaka te enzimi što se koriste za njihovu hidrolizu), njihov kemijski i biološki nadzor, čuvanje, homogeniziranje i prethodna obradba. Sirovine su sistematizirane prema podrijetlu i namjeni (primarne, sekundarne i otpadne). Posebno su obrađeni postupci dobivanja i prerade onih specifičnih, poput slada iz ječma i šećernih sirupa iz kukuruza. Opisano je ukomljavanje i hidroliza slada, te enzimske hidrolize neslađenih škrobnih, inulinskih, lignoceluloznih i pektinskih sirovina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Vladimir
Biotehnologija i sirovine / Šantek Božidar, Matanović Mario (ur.).
Zagreb: Stručna i poslovna knjiga d.o.o., 2000
Šantek Božidar, M. (ur.) (2000) Biotehnologija i sirovine. Zagreb. Stručna i poslovna knjiga d.o.o..
@unknown{unknown, author = {Mari\'{c}, Vladimir}, editor = {\v{S}antek Bo\v{z}idar, M.}, year = {2000}, pages = {247}, keywords = {biotehnologija, biotehnolo\v{s}ki proizvodi, sirovina, sastavljanje i pripreme hranjivih podloga}, isbn = {953-6547-04-X}, title = {Biotehnologija i sirovine}, keyword = {biotehnologija, biotehnolo\v{s}ki proizvodi, sirovina, sastavljanje i pripreme hranjivih podloga}, publisher = {Stru\v{c}na i poslovna knjiga d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb} }
@unknown{unknown, author = {Mari\'{c}, Vladimir}, editor = {\v{S}antek Bo\v{z}idar, M.}, year = {2000}, pages = {247}, keywords = {}, isbn = {953-6547-04-X}, title = {Biotechnology and row materials}, keyword = {}, publisher = {Stru\v{c}na i poslovna knjiga d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font