Pregled bibliografske jedinice broj: 42206
Biotehnologija i sirovine
Biotehnologija i sirovine / Šantek Božidar, Matanović Mario (ur.).
Zagreb: Stručna i poslovna knjiga d.o.o., 2000
CROSBI ID: 42206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biotehnologija i sirovine
(Biotechnology and row materials)
Autori
Marić, Vladimir
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Stručna i poslovna knjiga d.o.o.
Grad
Zagreb
Godina
2000
Stranica
247
ISBN
953-6547-04-X
Ključne riječi
biotehnologija; biotehnološki proizvodi; sirovina; sastavljanje i pripreme hranjivih podloga
Sažetak
U udžbeniku je dan povijesni razvoj biotehnologije, područja njene primjene i mogućnosti suvremene biotehnološke proizvodnje s pomoću prirodnih i genetički modificiranih mikroorganizama, enzima ili kultura biljnih i životinjskih stanica, te su detaljno obrađene sve obnovljive i druge sirovine što se pomoću biotehnoloških postupaka mogu prevesti u proizvode više dodane vrijednosti, kao što su:
Mikrobno promijenjene hranjive podloge (odmikrobljene ili zajedno s živim ili mrtvim stanicama: kvas, vino, pivo, ocat, fermentirani mliječni, suhomesnati i povrtni proizvodi),
Mikrobne biomase (pekarski, prehrambeni i krmni kvasac, starter kulture itd.),
Mikrobni metaboliti nakupljeni u hranjivoj podlozi ili biomasi (aminokiseline, antibiotici, enzimi, organske kiseline, organska otapala, vitamini itd),
Proizvodi biotransformacije (L-fenilalanin, L-sorboza, 2- i 5-ketoglukonska, fumarna, feniloctena i benzpenicilanska kiselina, prednison, 11-alfa hidroksiprogesteron, fruktoza, itd),
Proizvodi genetički modificiranih organizama (humani inzulin, hormon rasta, serum albumin,alfa i gama interferon, monoklonska protutijela, imunoregulatori, virusne vakcine itd),
Proizvodi kultura animalnih i biljnih stanica (imunobiološki preparati, enzimi, hormoni, lijekovi, agrokemikalije, mirisi, specijalne kemikalije, itd.)
U ovoj knjizi se također detaljno opisuju hranjive podloge za mikrobne procese i procese uzgoja biljnih i životinjskih stanica te načini njihova sastavljanja i pripreme. Podrobno se obrađuju sirovine za hranjive podloge (izvori ugljika i energije, dušika i ostalih sastojaka te enzimi što se koriste za njihovu hidrolizu), njihov kemijski i biološki nadzor, čuvanje, homogeniziranje i prethodna obradba. Sirovine su sistematizirane prema podrijetlu i namjeni (primarne, sekundarne i otpadne). Posebno su obrađeni postupci dobivanja i prerade onih specifičnih, poput slada iz ječma i šećernih sirupa iz kukuruza. Opisano je ukomljavanje i hidroliza slada, te enzimske hidrolize neslađenih škrobnih, inulinskih, lignoceluloznih i pektinskih sirovina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija