Pregled bibliografske jedinice broj: 42169
Istraživanje mikrobiološkog sastava kefirne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla
Istraživanje mikrobiološkog sastava kefirne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla // Zbornik radova / Prukner-Radovčić, Estella (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 42169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje mikrobiološkog sastava kefirne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca različitog podrijetla
(Investigation the microflora of the kefir culture made from different kefir grains)
Autori
Jukić, Marija ; Tratnik, Ljubica ; Gregurek, Ljerka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Prukner-Radovčić, Estella - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2000
Skup
2. hrvatski mikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Brijuni, Hrvatska, 03.10.2000. - 06.10.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
.
Sažetak
Cilj rada bio je odrediti broj živih stanica laktokoka, laktobacila i kvasaca u kefirnoj kulturi o čemu ovisi i kvaliteta proizvoda - kefira. Mikrobiološki sastav određen je u kefirnoj kulturi pripremljenoj od dvije vrste kefirnih zrnaca (K i N) fermentacijom pri dvije temperature (20 i 22 C). Ispitana je i higijenska ispravnost kefirne kulture tj. prisutnost E. coli i plijesni. Za određivanje broja živih stanica laktobacila upotrijebljen je MRS-Agar, a za laktokoke M17-Agar. Za određivanje broja živih stanica kvasaca i plijesni korištene su podloge YM Petrifilm, a za određivanje moguće prisutnosti E. coli i drugih koliformnih bakterija korištene su podloge EC Petrifilm. Za pripremu kefirne kulture korišteno je obrano mlijeko (1, 0% mliječne masti) pasterizirano pri 90 C/15 minuta u koje su nacjepljena kefirna zrnca. Po završenoj fermentaciji (16 sati do pH 4, 6) kefirna su zrnca odvojena filtracijom, a kefirna kultura je ispitana. Broj živih stanica laktobacila u kefirnoj kulturi N uzgojenoj pri 20 C je 3, 3 x 10000000 u mL, a pri 22 C 9, 0 x 10000000 u mL. U kulturi K uzgojenoj pri 20 Cje 2, 7 x 1000000 cfu/mL a pri 22 C je 6, 9 x 10000000 cfu/mL. Broj živih stanica laktoikoka u kefirnoj kulturi N uzgojenoj pri 20 C je 6, 2 x 100000000 u mL, a pri 22 C 9, 7 x 100000000 u mL. U kulturi K uzgojenoj pri 20 C je 8, 3 x 10000000 cfu/mL, a pri 22 C je 8, 0 x 10000000 cfu/mL. Rezultati ispitivanja broja kvasaca pokazala su da kultura K sadržava manji broj kvasaca pri obje odabrane temperature fermentacije (K20 je 7, 1 x 10000 cfu/mL i K22 je 6, 9 x 10000 cfu/mL)od kulture N (N20 je 1, 2 x 100000 cfu/mL i N22 je 1, 6 x 100000 cfu/mL). Nije nađena ni jedna E. coli ni plijesan u 1 mL niti jedne ispitane kulture, što znači, da je moguće proizvesti higijenski ispravan kefir s obje vrste kefirnih zrnaca. Kefirna kultura proizvedena pomoću kefirnih zrnaca oznake K je povoljnija za proizvodnju kefira, jer sadržava manji broj laktobacila i laktokoka, te kvasaca što osigurava veću trajnost kefira s obzirom na porast kiselosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058501
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(autor)