Pregled bibliografske jedinice broj: 421667
Mikoriza u voćarstvu
Mikoriza u voćarstvu, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 421667 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikoriza u voćarstvu
(Michorhizas in fruit production)
Autori
Ozretić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
03.07
Godina
2009
Stranica
22
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
mikoriza; gljiva; biljka; ugljik; cjepljenje
(michorhizae; fungus; plant; carbon; inoculation)
Sažetak
Mikorize su simbioze formirane između korijena većine biljnih vrsta i gljiva. Ove simbioze se odlikuju dvostrukim kretanjem hraniva gdje ugljik ide do gljiva, a anorganska hraniva do biljke, pružajući time kritičnu povezanost korijena biljke s tlom. U neplodnim tlima, hraniva preuzeta od strane mikoriznih gljiva mogu dovesti do poboljšanog biljnog rasta i reprodukcije. Kao rezultat toga, mikorizne biljke su često konkurentnije i bolje toleriraju stres nego druge biljke. Reakcije biljaka na kolonizacije mikoriznim gljivama kreću se od dramatičnog rasta do depresije rasta. Čimbenici koji utječu na ovu reakciju uključuju gljivinu ovisnost o domaćinu , status hraniva u tlu, te potencijal cjepljenja mikoriznim gljivama. Gospodarske prakse kao što su obrada, plodored, i čađenje mogu štetno utjecati na populacije mikoriznih gljiva u polju . U područjima u kojima je prirodni potencijal cijepljenja nizak ili nedjelotvoran, strategije cijepljenja mogu biti korisne. Sa sadašnjim stanjem tehnologije, cjepljenje je najpoželjnije za presađene usjeve i u područjima gdje je poremećaj tla uvelike smanjio prirodni potencijal cijepljenja. Cilj ovog rada je procijeniti ulogu i potencijal za razvoj gospodarstva mikoriza simbioza u prirodnom i upravljanom ekosustavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)