Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 421105

Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”


Kata Dorbić
Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 421105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”
(Technology and chemical composition of red wines "Babić" and "Babić Sur Lie")

Autori
Kata Dorbić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
01.07

Godina
2009

Stranica
56

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Skroza, Danijela

Ključne riječi
crno vino; proizvodnja vina
(red wine; wine Babić technology;)

Sažetak
Proizvodnja vina na Šibenskom području odavna je djelatnost koja je stanovništvu ovog kraja osiguravala egzistenciju. Na tom području Primošten je važna točka proizvodnje vina, naročito čuvenog Babića koji je njegova autohtona sorta. Specifičnosti primoštenskog kraja, klimatskih uvjeta i tla, koje su neophodne za postizanje izuzetne kvalitete grožđa koje dozrijeva u ovom podneblju, razlog su što se ova sorta grožđa nije značajnije proširila u druga vinogorja. Stoga je Primošten ostao glavni proizvođač grožđa i vina Babić. Razvoj novih tehnoloških postupaka u procesu prerade grožđa u vino, u cilju postizanja nove i drugačije arome i bouquet-a vina, rezultirao je uspješnom primjenom različitih načina prerade crnog grožđa Babić. Kako bi se povećala kompleksnost i struktura crnog vina Babić, uvedena je tehnologija proizvodnje Sur lie. U ovom završnom je radu opisane su razlike u tehnološkom procesu proizvodnje vrhunskog crnog vina Babić proizvedenog postupkom Sur lie u odnosu na klasičnu tehnologiju proizvodnje vrhunskog crnog vina Babić. Razlike u tehnološkom postupku rezultiraju razlikama u kemijskom sastavu i senzorskim svojstvima crnog vina Babić i crnog vina Babić Sur Lie što potrošač prepoznaje. U eksperimentalnom dijelu rada uspoređeni su osnovni kemijski parametri kvalitete ova dva vina temeljem analitičkog izvješća Državnog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo RH. Također, u laboratoriju Zavod za prehrambenu tehnologiju KTF-a, urađene su analize i usporedba polifenolnog sastava crnih vina Babić. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određena je koncentracija ukupnih fenolnih spojeva, flavonoida i neflavonoida, koncentracije antocijana. Pomoću apsorbancija određenih na 420, 520 i 620 nm određen intenzitet boje, nijansa i sastav boje, te udio crvene boje u kontroliranim uzorcima vina Babić. Rezultati analize pojedinih kemijskih parametara uspoređeni su s Pravilnikom o vinu NN 96/96 i Pravilnikom o proizvodnji vina NN 02/05.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)

Avatar Url Višnja Katalinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kata Dorbić
Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Kata Dorbić (2009) 'Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {56}, keywords = {crno vino, proizvodnja vina}, title = {Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babi\'{c}” i “ Babi\'{c} Sur Lie”}, keyword = {crno vino, proizvodnja vina}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {56}, keywords = {red wine, wine Babi\'{c} technology, }, title = {Technology and chemical composition of red wines "Babi\'{c}" and "Babi\'{c} Sur Lie"}, keyword = {red wine, wine Babi\'{c} technology, }, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font