Pregled bibliografske jedinice broj: 421105
Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”
Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 421105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija i kemijski sastav vrhunskih vina “ Babić” i “ Babić Sur Lie”
(Technology and chemical composition of red wines "Babić" and "Babić Sur Lie")
Autori
Kata Dorbić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
01.07
Godina
2009
Stranica
56
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Skroza, Danijela
Ključne riječi
crno vino; proizvodnja vina
(red wine; wine Babić technology;)
Sažetak
Proizvodnja vina na Šibenskom području odavna je djelatnost koja je stanovništvu ovog kraja osiguravala egzistenciju. Na tom području Primošten je važna točka proizvodnje vina, naročito čuvenog Babića koji je njegova autohtona sorta. Specifičnosti primoštenskog kraja, klimatskih uvjeta i tla, koje su neophodne za postizanje izuzetne kvalitete grožđa koje dozrijeva u ovom podneblju, razlog su što se ova sorta grožđa nije značajnije proširila u druga vinogorja. Stoga je Primošten ostao glavni proizvođač grožđa i vina Babić. Razvoj novih tehnoloških postupaka u procesu prerade grožđa u vino, u cilju postizanja nove i drugačije arome i bouquet-a vina, rezultirao je uspješnom primjenom različitih načina prerade crnog grožđa Babić. Kako bi se povećala kompleksnost i struktura crnog vina Babić, uvedena je tehnologija proizvodnje Sur lie. U ovom završnom je radu opisane su razlike u tehnološkom procesu proizvodnje vrhunskog crnog vina Babić proizvedenog postupkom Sur lie u odnosu na klasičnu tehnologiju proizvodnje vrhunskog crnog vina Babić. Razlike u tehnološkom postupku rezultiraju razlikama u kemijskom sastavu i senzorskim svojstvima crnog vina Babić i crnog vina Babić Sur Lie što potrošač prepoznaje. U eksperimentalnom dijelu rada uspoređeni su osnovni kemijski parametri kvalitete ova dva vina temeljem analitičkog izvješća Državnog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo RH. Također, u laboratoriju Zavod za prehrambenu tehnologiju KTF-a, urađene su analize i usporedba polifenolnog sastava crnih vina Babić. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određena je koncentracija ukupnih fenolnih spojeva, flavonoida i neflavonoida, koncentracije antocijana. Pomoću apsorbancija određenih na 420, 520 i 620 nm određen intenzitet boje, nijansa i sastav boje, te udio crvene boje u kontroliranim uzorcima vina Babić. Rezultati analize pojedinih kemijskih parametara uspoređeni su s Pravilnikom o vinu NN 96/96 i Pravilnikom o proizvodnji vina NN 02/05.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split