Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42081

Proizvodnja mesa od nekastriranih muških utovljenih svinja


Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Kušec, Goran; Maltar, Zlata
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških utovljenih svinja // Zbornik sažetaka XXXII.skupa agronoma Hrvatske - Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi / Varga, Boris (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 104-104 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 42081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških utovljenih svinja
(Production of meat of non-castrated male porkers)

Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Maltar, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXII.skupa agronoma Hrvatske - Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi / Varga, Boris - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 104-104

Skup
XXXII.skup agronoma Hrvatske - Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 26.02.1996. - 29.02.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
nekastrirane svinje; konverzija; prirast; kakvoća mesa; kakvoća polovica
(non-castrated pigs; conversion; gain; meat quality; carcass quality)

Sažetak
Činjenica je da nekastrirane muške utovljene svinje imaju u tovu bolje proizvodne rezultate (konverzija, prirast) i da imaju bolju mesnatost. Prema navodima mnogih autora, i svojstva mesa nisu se bitno razlikovala od kontrolnih skupina u pokusu (kastrata), osim što je u mišićnom i masnom tkivu pojedinih svinja bio prisutan manje ili više izražen specifičan miris po spolu. Cilj i svrha ovih istraživanja bila je da se ispita opravdanost uključivanja kategorije "mladi nerastovi" u Pravilnik o utvrđivanju trgovačkih kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (NN br.79/95), dobivenih od pojedinih genotipova naših populacija svinja. Za početak je ispitana pogodnost i opravdanost ovog postupka na često prisutnom genotipu tovljenika tropasminskih križanaca (ŠLxVJxNJL) u klaonicama Republike Hrvatske. U pokusu je uzeto dvije skupine od po 70 kom muške prasadi i to u svakoj skupini isti broj braće. Prosječna masa prasadi bila je 23 kg, a prije stavljanja u tov jedna je skupina kastrirana. Nakon provedenog tova, klanja i klaoničke obrade ohlađene polovice su u potpunosti rasječene, a tkiva su metodom Wenigera (1963) razdvojena na mišićno, masno s kožom i kosti. Mišićno tkivo (MLD) ispitano je na miris, pH-vrijednost, boju i Sp.v.v. Dobiveni rezultati pokazali su da je od skupine nekastrata dobiveno vrlo značajno više (P<0,01) kilograma klaonički obrađenih polovica (x = 76,2; 74,2 kg), postotnog udjela mišićnog tkiva (x = 57,18; 51,94%) i kostiju (x = 10,5; 10,0%), a vrlo značajno manje masnog tkiva s kožom (x = 24,05; 29,61%) u polovicama u odnosu na kastrate. U rezultatima srednjih vrijednosti pokazatelja kakvoće mesa (miris, pH, boja i Sp.v.v) nije bilo značajnih razlika, izuzev za boju mesa (P<0,01) u korist nekastrata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079110

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Petričević (autor)

Avatar Url Zlata Maltar (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Kušec, Goran; Maltar, Zlata
Proizvodnja mesa od nekastriranih muških utovljenih svinja // Zbornik sažetaka XXXII.skupa agronoma Hrvatske - Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi / Varga, Boris (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 104-104 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Petričević, A., Kralik, G., Kušec, G. & Maltar, Z. (1996) Proizvodnja mesa od nekastriranih muških utovljenih svinja. U: Varga, B. (ur.)Zbornik sažetaka XXXII.skupa agronoma Hrvatske - Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi.
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Kralik, Gordana and Ku\v{s}ec, Goran and Maltar, Zlata}, editor = {Varga, B.}, year = {1996}, pages = {104-104}, keywords = {nekastrirane svinje, konverzija, prirast, kakvo\'{c}a mesa, kakvo\'{c}a polovica}, title = {Proizvodnja mesa od nekastriranih mu\v{s}kih utovljenih svinja}, keyword = {nekastrirane svinje, konverzija, prirast, kakvo\'{c}a mesa, kakvo\'{c}a polovica}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Kralik, Gordana and Ku\v{s}ec, Goran and Maltar, Zlata}, editor = {Varga, B.}, year = {1996}, pages = {104-104}, keywords = {non-castrated pigs, conversion, gain, meat quality, carcass quality}, title = {Production of meat of non-castrated male porkers}, keyword = {non-castrated pigs, conversion, gain, meat quality, carcass quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font