Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 420599

Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“


Blaži, Krunoslav
Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 420599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“
(Sensory quality of Golden Delicious and Idared apples)

Autori
Blaži, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.06

Godina
2009

Stranica
23

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
Malus domestica Borkh.; sorta Golden Delicious; sorta Idared; senzorička kakvoća; kvaliteta plodova
(Malus domestica Borkh.; cultivar Goden Delicious; Cultivar Idared; sensory quality; fruit quality)

Sažetak
Ocjeni kvalitete plodova kao vrlo važnom marketinškom faktoru, u razvijenim se europskim zemljama s pravom poklanja velika pažnja. Nažalost, kod nas ne postoji takva navika, pa se ovim radom želi skrenuti pozornost upravo na ocjenjivanje senzoričke kakvoće plodova dviju sorti jabuke. Senzoričkim testom obavljenim od strane studenata Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvršeno je ocjenjivanje kakvoće sorata jabuke „ Golden Delicious“ i „ Idared“ . Dobiveni podaci su statistički obrađeni i međusobno uspoređeni. Sorta „ Idared“ je u svim istraživanim svojstvima bolje ocijenjena od sorte „ Golden Delicious“ što donekle objašnjava veliku zastupljenost sorte „ Idared“ u našim nasadima. No, ukupno gledajući, ni „ Idared“ ni „ Golden Delicious“ nisu ocijenjeni visokom ocjenom već samo prosječnom. Ovakve ocjene degustatora upućuju na promjenu ukusa potrošača i objašnjavaju razloge širenja novih sorata jabuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blaži, Krunoslav
Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Blaži, K. (2009) 'Senzorička kakvoća jabuka „ Golden Delicious“ i „ Idared“', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i, Krunoslav}, year = {2009}, pages = {23}, keywords = {Malus domestica Borkh., sorta Golden Delicious, sorta Idared, senzori\v{c}ka kakvo\'{c}a, kvaliteta plodova}, title = {Senzori\v{c}ka kakvo\'{c}a jabuka and \#8222; Golden Delicious and \#8220; i and \#8222; Idared and \#8220;}, keyword = {Malus domestica Borkh., sorta Golden Delicious, sorta Idared, senzori\v{c}ka kakvo\'{c}a, kvaliteta plodova}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i, Krunoslav}, year = {2009}, pages = {23}, keywords = {Malus domestica Borkh., cultivar Goden Delicious, Cultivar Idared, sensory quality, fruit quality}, title = {Sensory quality of Golden Delicious and Idared apples}, keyword = {Malus domestica Borkh., cultivar Goden Delicious, Cultivar Idared, sensory quality, fruit quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font