Pregled bibliografske jedinice broj: 420458
Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost ekstrakta komercijalnih i divljih vrsta gljiva
Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost ekstrakta komercijalnih i divljih vrsta gljiva // Bilten XII. međunarodne Tehnologijade / Varga, Davor (ur.).
Rovinj: Organizacijski odbor XII. Tehnologijade, 2008. str. 26-27 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 420458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj otapala na antioksidacijsku aktivnost ekstrakta komercijalnih i divljih vrsta gljiva
(The influence of extraction solvent on the antioxidant activity of commercial and wild mushrooms)
Autori
Šamec, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Bilten XII. međunarodne Tehnologijade
/ Varga, Davor - Rovinj : Organizacijski odbor XII. Tehnologijade, 2008, 26-27
Skup
XII. Tehnologijada
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 23.05.2008. - 28.05.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; EC50; fenoli; FRAP; gljive
(antioxidant activity; DPPH; EC50; FRAP; mushrooms; phenols)
Sažetak
Gljive se kao ukusan i hranjivi te nutricionistički vrijedan proizvod često koriste u raznim kuhinjama. Posebno su cijenjene u azijskim zemljama gdje im se kroz povijest pripisuju ljekovita i terapeutska svojstva, te su pronašle svoju primjenu u tradicionalnoj medicini. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola (UF) u četiri različite vrste komercijalnih gljiva široke potrošnje Agaricus bisporus (šampinjon, smeđa i bijela varijanta), Pleurotus ostreatus (bukovača) i Lentinula edodes (shiitake), te u tri divlje autohtone hrvatske vrste Auricularia auricula-judae (Judino uho), Sarcoscypha austriaca (obični peharček), i Strobilurus esculentus (smrekova češerka). Ekstrakti su pripremljeni u metanolu i vodi miješanjem (100 rpm) na sobnoj temperaturi kroz 24 sata. Spektrofotometrijski su određeni UF po Folin-Ciocateu metodi, te antioksidacijska aktivnost u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda) te željezo(III)-tripiridiltirazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Kod svih vrsta gljiva veći udio UF određen je u vodenim ekstraktima (prosječno 5, 8 puta veće vrijednosti u usporedbi s metanolnim ekstraktima). Najveći udio UF u metanolnim (1, 98 mg GAE/g) i vodenim ekstraktima (9, 03 mg GAE/g) određen je u uzorku bijelog šampinjona Agaricus bisporus. Antioksidacijska aktivnost bila je također veća za vodene ekstrakte što se očituje u većim vrijednostima za vodene ekstrakte prema FRAP metodi i nižim vrijednostima parametra EC50. Određena je pozitivna linearna korelacija između UF i rezultata FRAP metode (r=0.90 za metanolne, r=0.77 za vodene ekstrakte), te UF i rezultata DPPH metode (r=0.70 za metanolne, r=0.80 za vodene ekstrakte) što upućuje na zaključak da su upravo polifenoli primarno odgovorni za izmjerenu antioksidacijsku aktivnost
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Mentor: Piljac-Žegarac, Jasenka