Pregled bibliografske jedinice broj: 42040
Razvoj i postignuća u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske
Razvoj i postignuća u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske // 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / . (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 42040 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i postignuća u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske
(DEVELOPMENT AND ACHIEVEMENTS IN A PRODUCTION OF FUNCTIONAL MILK FOOD IN CROATIA)
Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ . - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000
Skup
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
funkcionalna mliječna hrana; istraživanje; postignuća; područje Hrvatske
(functional milk food; development; achievements; Croatia)
Sažetak
Sve vrste mlijeka i svi mliječni proizvodi imaju određenu funkciju u prehrani osoba, ovisno o starosnoj dobi ili zdravstvenom stanju. Prema mišljenju nutricionista mliječne proizvode treba trošiti u prvom redu zbog biološke vrijednosti proteina, a potom zbog mineralnih tvari. Međutim, danas postoje brojne mogućnosti za proizvodnju hrane na bazi mlijeka ili funkcionalnih mliječnih sastojaka uz posebne prednosti za određenu kategoriju potrošača. Ipak, treba naglasiti ono najbitnije što se može primjeniti u svrhu povećanja funkcionalnih svojstava nekog mliječnog proizvoda, kao na primjer: smanjenje udjela mliječne masti ili uporaba zamjene za mliječnu mast; povećanje udjela proteina, osobito biološki najvrijednijih proteina sirutke; korištenje raznih aditiva na bazi proteina, ugljikohidrata, mineralnih tvari ili vitamina; uporaba mikrobne kulture probiotičkih bakterija te prebiotika; uporaba kozjeg mlijeka (pa i sojinog mlijeka); korištenje sirutke ili proizvoda od sirutke; provedba hidrolize proteina ili laktoze; adaptacija mlijeka za pripravu dojenačke, dječje ili dietalne hrane i drugo. Svrha je ovog rada načiniti pregled objavljenih rezultata naših istraživanja u usporedbi s postignućima u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske. Na osnovu do sada postignutog na relaciji istraživač potrošač, čini se da možemo biti zadovoljni. Međutim, proizvodnja funkcionalne hrane postaje sve veći izazov i za mljekarsku struku te moramo istraživati, surađivati i tako našem pa i stranom portošaču ponuditi još više.
Izvorni jezik
Hrvatski