Pregled bibliografske jedinice broj: 42033
Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / . (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 31-32 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 42033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
(Quality and acceptability yoghurt and probiotic yoghurt from goats milk)
Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ . - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 31-32
Skup
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost
(goats milk; yoghurt; probiotic yoghurt; acceptability)
Sažetak
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke odnosno mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu su utjecali na povećanje konzistencije i znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodacima značajno bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski