Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42033

Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka


Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Parat, Marijana
Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / . (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 31-32 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 42033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka
(Quality and acceptability yoghurt and probiotic yoghurt from goat’s milk)

Autori
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Parat, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / . - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000, 31-32

Skup
34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost
(goat’s milk; yoghurt; probiotic yoghurt; acceptability)

Sažetak
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke odnosno mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu su utjecali na povećanje konzistencije i znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodacima značajno bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Parat, Marijana
Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka // 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / . (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 31-32 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Božanić, R., Tratnik, L. & Parat, M. (2000) Kakvoća i prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. U: . (ur.)34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Parat, Marijana}, year = {2000}, pages = {31-32}, keywords = {kozje mlijeko, jogurt, probioti\v{c}ki jogurt, prihvatljivost}, title = {Kakvo\'{c}a i prihvatljivost jogurta i probioti\v{c}kog jogurta od kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, jogurt, probioti\v{c}ki jogurt, prihvatljivost}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica and Parat, Marijana}, year = {2000}, pages = {31-32}, keywords = {goat’s milk, yoghurt, probiotic yoghurt, acceptability}, title = {Quality and acceptability yoghurt and probiotic yoghurt from goat’s milk}, keyword = {goat’s milk, yoghurt, probiotic yoghurt, acceptability}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font