Pregled bibliografske jedinice broj: 420176
Utjecaj sorte i dodataka na udio polifenola i posmeđivanje soka jabuke i svježe narezanih jabuka
Utjecaj sorte i dodataka na udio polifenola i posmeđivanje soka jabuke i svježe narezanih jabuka // Zbornik radova sa naučnog skupa "Agrotech" Gradačac, 2006. / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2007. str. 49-58 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 420176 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i dodataka na udio polifenola i posmeđivanje soka jabuke i svježe narezanih jabuka
(Influence of variety and additives on polyphenol content and browning of apple juice and fresh cut apples)
Autori
Šubarić, D ; Miličević, D., Pašalić, H. ; Aljić, M. ; Babić, J. ; Šabanović, M. ; Begić-Akagić, A.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova sa naučnog skupa "Agrotech" Gradačac, 2006.
/ Jašić, Midhat - Tuzla, 2007, 49-58
ISBN
978-9958-633-70-6
Skup
Naučni skup "Agrotech" Gradačac
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje; polifenoli; jabuka; inhibitori
(enzymatic browning; polyphenols; apple; inhibitors)
Sažetak
Enzimsko posmeđivanje predstavlja negativnu pojavu pri preradi voća i povrća tijekom koje dolazi do promjene senzorskih svojstava i nutritivne vrijednosti proizvoda. Glavni enzim uključen u reakciju posmeđivanja je polifenol-oksidaza (PPO ; 1.1.18.1), koji u nazočnosti kisika katalizira reakcije hidroksilacije monofenola do o-difenola i oksidaciju o-difenola do o-kinona koji polimerizacijom daju smeđe, crne ili crvene pigmente. Jabuke predstavljaju voće koje je vrlo podložno enzimskom posmeđivanju i navedena pojava predstavlja osnovni problem tijekom prerade ovoga voća. Cilj ovoga rada je utvrditi utjecaj inhibitora (4-heksilrezorcinol, askorbinska kiselina i kalijev sorbat) na sprječavanje oksidacije fenolnih spojeva u soku jabuke tijekom čuvanja te na sprječavanje promjene boje svježe narezanih jabuka. Kao sirovine korištene su tri sorte jabuka (Srebrenička i Prijedorčanka kao autohtone sorte s područja sjeveroistočne Bosne te Idared). Rezultati istraživanja su pokazali da su autohtone sorte bogatije polifenolima, a time i sklonije posmeđivanju. Korišteni inhibitori su različito djelovali na sprječavanje posmeđivanja, kako vezano za sortu, tako i za proizvod u koji su dodani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek