Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4199

Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline


Šušković, Jagoda
Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline, doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 4199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline
(The growth and probiotic effect of chosen lactic acid bacteria)

Autori
Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.06

Stranica
141

Mentor
Matošić ,Srećko

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotičko djelovanje; otpornost na antibiotike
(lacid acid bacteria; probiotic effect; resistance on antibiotics)

Sažetak
Pod pojmom probiotik podrazumjeva se kultura mikroorganizama koja pri primjeni u ljudi ili životinja, djeluje na domaćina poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog trakta domaćina. Ispitane su probiotičke aktivnosti bakterija mliječne kiseline, vrsta L. plantarum i L. acidophilus. Supernatanti kultura obiju primjenjenih mikrobnih vrsta pokazali su antimikrobnu aktivnost prema enteropatogenim, sporotvornim i fungalnim test mikroorganizama. Antimikrobna aktivnost supernatanta kultura utvrđena je mjerenjem zona inhibicije i praćenjem specifičnih brzina rasta test mikroorganizama.Na temelju in vitro pokusa ustanovljeno je da istraživani sojevi bakterija mliječne kiseline pokazuju otpornost na specifične uvjete gastrointestinalnog trakta. Naime, bakterije L. acidophilus i L. plantarum su pokazale visok stupanj preživljavanja u uvjetima visoke kiselosti hranidbene podloge , te otpornost na djelovanje lizozima , prisutnosti različitih supstancija kao što su fenol i žučne soli. U prisutnosti goveđe žuči, kao izvora žučnih soli, bakterije L.acidophilus i L. plantarum smanjuju koncentraciju kolesterola u podlozi. Probiotički sojevi trebaju biti otporni prema različitim antibioticima koji se primjenjuju u terapiji. Određivanjem minimalnih inhibicijskih koncentracija testiranih antibiotika potvrđena je otpornost L. plantarum i L. acidophilus na djelovanje tih antibiotika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)

Avatar Url Srećko Matošić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda
Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline, doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šušković, J. 'Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, pages = {141}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ko djelovanje, otpornost na antibiotike}, title = {Rast i probioti\v{c}ko djelovanje odabranih bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ko djelovanje, otpornost na antibiotike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, pages = {141}, keywords = {lacid acid bacteria, probiotic effect, resistance on antibiotics}, title = {The growth and probiotic effect of chosen lactic acid bacteria}, keyword = {lacid acid bacteria, probiotic effect, resistance on antibiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font