Pregled bibliografske jedinice broj: 4199
Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline
Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline, doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 4199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline
(The growth and probiotic effect of chosen lactic acid bacteria)
Autori
Šušković, Jagoda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Stranica
141
Mentor
Matošić ,Srećko
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotičko djelovanje; otpornost na antibiotike
(lacid acid bacteria; probiotic effect; resistance on antibiotics)
Sažetak
Pod pojmom probiotik podrazumjeva se kultura mikroorganizama koja pri primjeni u ljudi ili životinja, djeluje na domaćina poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog trakta domaćina. Ispitane su probiotičke aktivnosti bakterija mliječne kiseline, vrsta L. plantarum i L. acidophilus. Supernatanti kultura obiju primjenjenih mikrobnih vrsta pokazali su antimikrobnu aktivnost prema enteropatogenim, sporotvornim i fungalnim test mikroorganizama. Antimikrobna aktivnost supernatanta kultura utvrđena je mjerenjem zona inhibicije i praćenjem specifičnih brzina rasta test mikroorganizama.Na temelju in vitro pokusa ustanovljeno je da istraživani sojevi bakterija mliječne kiseline pokazuju otpornost na specifične uvjete gastrointestinalnog trakta. Naime, bakterije L. acidophilus i L. plantarum su pokazale visok stupanj preživljavanja u uvjetima visoke kiselosti hranidbene podloge , te otpornost na djelovanje lizozima , prisutnosti različitih supstancija kao što su fenol i žučne soli. U prisutnosti goveđe žuči, kao izvora žučnih soli, bakterije L.acidophilus i L. plantarum smanjuju koncentraciju kolesterola u podlozi. Probiotički sojevi trebaju biti otporni prema različitim antibioticima koji se primjenjuju u terapiji. Određivanjem minimalnih inhibicijskih koncentracija testiranih antibiotika potvrđena je otpornost L. plantarum i L. acidophilus na djelovanje tih antibiotika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija