Pregled bibliografske jedinice broj: 4198
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline // Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 47 (1997), 1; 57-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 4198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline
(Probiotic activity mehanism of lactic acid bacteria)
Autori
Šušković, Jagoda ; Brkić, Blaženka ; Matošić, Srećko
Izvornik
Mljekarstvo : proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 47
(1997), 1;
57-73
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotička aktivnost
(lactic acid bacteria; probiotic activity)
Sažetak
Proboitik se može definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama koji, primjenjeni u ljudi ili životinja blagotvorno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Znanstveni temelj za izučavanje i razvoj probiotika proistječe iz spoznaje da je crijevna flora uključena u zaštitu domaćina (čovjeka ili životinje) od naseljavanja intestinalnog trakta neautohtonih mikroorganizama.Probiotičko djelovanje može se prikazati:1. smanjivanjem broja živih bakterija:a) proizvodnjom antibakterijskih supstancija (bakteriocina), b)natjecanjem za hranjiva, c)natjecanjem za mjesta vezanja na crijevnoj epitelnoj površini ; 2. izmjenom mmetabolizma mikroorganizama : a) povećanjem ili b) smanjenjem enzimne aktivnosti i 3. stimuliranjem imunološkog sustava povećanjem : a) razine antitijela i b) makrofagne aktivnosti
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract