Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4197

Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline


Šušković, Jagoda; Brkić, Blaženka; Matošić, Srećko
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1996. str. 21-34


CROSBI ID: 4197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline
(Probiotic activity mechanism of lactic acid bacteria)

Autori
Šušković, Jagoda ; Brkić, Blaženka ; Matošić, Srećko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
Živković, Roko et al.

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Grad
Zagreb

Godina
1996

Raspon stranica
21-34

ISBN
953-96682-2-0

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, probiotička aktivnost
(lactic acid bacteria, probiotic activity)

Sažetak
Probiotik se može definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama, koji primjenjeni u ljudi ili životinja, blagotvorno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Znanstvena osnovica za izučavanje i razvoj probiotika proistječe iz saznanja da je crijevna flora uključena u zaštitu domaćina (čovjeka ili životinja) od naseljavanja intestinalnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline može se iskazati različitim mehanizmima djelovanja prema patogenim mikroorganizmima u intestinalnom traktu: 1. Smanjivanjem broja živih bakterija: a) proizvodnjom antibakterijskih supstancija (bakteriocina) , b) natjecanjem za hranjiva, c) natjecanjem za mjesta vezanja na crijevnoj epitelnoj površini ; 2. Izmjenom mikrobnog metabolizma: a) povečanjem ili b) smanjenjem enzimne aktivnosti i 3. Stimuliranjem imunološkog sustava povečanjem a) razine antitijela i b) makrofagne aktivnosti. Ključne riječi: bakterije mliječne kiseline, probiotička aktivnost

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)

Avatar Url Srećko Matošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda; Brkić, Blaženka; Matošić, Srećko
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1996. str. 21-34
Šušković, J., Brkić, B. & Matošić, S. (1996) Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline. U: Živković, R. (ur.) Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici. Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), str. 21-34.
@inbook{inbook, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Brki\'{c}, Bla\v{z}enka and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko}, editor = {\v{Z}ivkovi\'{c}, R.}, year = {1996}, pages = {21-34}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ka aktivnost}, isbn = {953-96682-2-0}, title = {Mehanizam probioti\v{c}kog djelovanja bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probioti\v{c}ka aktivnost}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Brki\'{c}, Bla\v{z}enka and Mato\v{s}i\'{c}, Sre\'{c}ko}, editor = {\v{Z}ivkovi\'{c}, R.}, year = {1996}, pages = {21-34}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotic activity}, isbn = {953-96682-2-0}, title = {Probiotic activity mechanism of lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotic activity}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font