Pregled bibliografske jedinice broj: 4197
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko et al. (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1996. str. 21-34
CROSBI ID: 4197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline
(Probiotic activity mechanism of lactic acid bacteria)
Autori
Šušković, Jagoda ; Brkić, Blaženka ; Matošić, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Urednik/ci
Živković, Roko et al.
Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Grad
Zagreb
Godina
1996
Raspon stranica
21-34
ISBN
953-96682-2-0
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, probiotička aktivnost
(lactic acid bacteria, probiotic activity)
Sažetak
Probiotik se može definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama, koji primjenjeni u ljudi ili životinja, blagotvorno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Znanstvena osnovica za izučavanje i razvoj probiotika proistječe iz saznanja da je crijevna flora uključena u zaštitu domaćina (čovjeka ili životinja) od naseljavanja intestinalnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline može se iskazati različitim mehanizmima djelovanja prema patogenim mikroorganizmima u intestinalnom traktu: 1. Smanjivanjem broja živih bakterija: a) proizvodnjom antibakterijskih supstancija (bakteriocina) , b) natjecanjem za hranjiva, c) natjecanjem za mjesta vezanja na crijevnoj epitelnoj površini ; 2. Izmjenom mikrobnog metabolizma: a) povečanjem ili b) smanjenjem enzimne aktivnosti i 3. Stimuliranjem imunološkog sustava povečanjem a) razine antitijela i b) makrofagne aktivnosti. Ključne riječi: bakterije mliječne kiseline, probiotička aktivnost
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija