Pregled bibliografske jedinice broj: 419651
Željezo kao funkcionalni sastojak
Željezo kao funkcionalni sastojak // Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", Zbornik radova
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2009. str. 16-20 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 419651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Željezo kao funkcionalni sastojak
(Iron as functional component)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", Zbornik radova
/ - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2009, 16-20
Skup
Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.06.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
anemija; izložene populacije; željezo; izvori u prehrani; obogaćivanje željezom
(anaemia; populations at risk; iron; nutritional sources; iron fortification)
Sažetak
Deficit željeza je najčešći prehrambeni poremećaj u svijetu. Prema procjenama UNICEF-a, deficit željeza utječe na zdravlje petsto milijuna žena reproduktivne dobi, pogađa pola dojenačke populacije razvijenog svijeta i uzrokuje više od 60.000 smrti djece prilikom poroda godišnje. Kako je problem vrlo raširen i zahvaća najosjetljivije populacijske skupine (dojenčad, djeca, trudnice) prehrambeni tehnolozi pronalaze nove načine u borbi protiv ovog problema. Budući se željezo apsorbira u vrlo malim količinama bez obzira na njegovu ukupnu količinu u namirnici, potrebno je poznavati oblik u kojem se željezo nalazi u nekoj namirnici, te koji sve čimbenici djeluju na njegovu apsorpciju. Danas se koriste različiti procesi u proizvodnji hrane, uporabljavaju se raznovrsni preparati željeza kod procesuiranja namirnice, pa do genetske modifikacije, a sve kako bi se povećala količina prisutnog željeza i maksimizirala njegova apsorpcija. U svijetu je proveden čitav niz intervencija koje su pokazale kako postoje vrlo efikasni načini kojima se može riješiti problem deficita željeza. U intervencijama treba imati na umu sve ranije navedeno ; populaciju kojoj je proizvod namijenjen, vrstu namirnice, ali i financijske troškove koje za sobom povlače takvi zahvati. Hrvatska je još uvijek na početku proizvodnje funkcionalne hrane, zakonodavstvo je kao i u ostalim zemljama limitirajući čimbenik, no sve većim interesom potrošača i spoznajom stručnjaka o problemima koje deficit željeza može izazvati, za očekivati je i da će se industrija funkcionalne hrane sve više razvijati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ines Banjari
(autor)