Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 419651

Željezo kao funkcionalni sastojak


Banjari, Ines
Željezo kao funkcionalni sastojak // Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", Zbornik radova
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2009. str. 16-20 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 419651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Željezo kao funkcionalni sastojak
(Iron as functional component)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", Zbornik radova / - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2009, 16-20

Skup
Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.06.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
anemija; izložene populacije; željezo; izvori u prehrani; obogaćivanje željezom
(anaemia; populations at risk; iron; nutritional sources; iron fortification)

Sažetak
Deficit željeza je najčešći prehrambeni poremećaj u svijetu. Prema procjenama UNICEF-a, deficit željeza utječe na zdravlje petsto milijuna žena reproduktivne dobi, pogađa pola dojenačke populacije razvijenog svijeta i uzrokuje više od 60.000 smrti djece prilikom poroda godišnje. Kako je problem vrlo raširen i zahvaća najosjetljivije populacijske skupine (dojenčad, djeca, trudnice) prehrambeni tehnolozi pronalaze nove načine u borbi protiv ovog problema. Budući se željezo apsorbira u vrlo malim količinama bez obzira na njegovu ukupnu količinu u namirnici, potrebno je poznavati oblik u kojem se željezo nalazi u nekoj namirnici, te koji sve čimbenici djeluju na njegovu apsorpciju. Danas se koriste različiti procesi u proizvodnji hrane, uporabljavaju se raznovrsni preparati željeza kod procesuiranja namirnice, pa do genetske modifikacije, a sve kako bi se povećala količina prisutnog željeza i maksimizirala njegova apsorpcija. U svijetu je proveden čitav niz intervencija koje su pokazale kako postoje vrlo efikasni načini kojima se može riješiti problem deficita željeza. U intervencijama treba imati na umu sve ranije navedeno ; populaciju kojoj je proizvod namijenjen, vrstu namirnice, ali i financijske troškove koje za sobom povlače takvi zahvati. Hrvatska je još uvijek na početku proizvodnje funkcionalne hrane, zakonodavstvo je kao i u ostalim zemljama limitirajući čimbenik, no sve većim interesom potrošača i spoznajom stručnjaka o problemima koje deficit željeza može izazvati, za očekivati je i da će se industrija funkcionalne hrane sve više razvijati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines
Željezo kao funkcionalni sastojak // Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", Zbornik radova
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2009. str. 16-20 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Banjari, I. (2009) Željezo kao funkcionalni sastojak. U: Drugi stručni skup "Funkcionalna hrana u Hrvatskoj", Zbornik radova.
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2009}, pages = {16-20}, keywords = {anemija, izlo\v{z}ene populacije, \v{z}eljezo, izvori u prehrani, oboga\'{c}ivanje \v{z}eljezom}, title = {\v{Z}eljezo kao funkcionalni sastojak}, keyword = {anemija, izlo\v{z}ene populacije, \v{z}eljezo, izvori u prehrani, oboga\'{c}ivanje \v{z}eljezom}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines}, year = {2009}, pages = {16-20}, keywords = {anaemia, populations at risk, iron, nutritional sources, iron fortification}, title = {Iron as functional component}, keyword = {anaemia, populations at risk, iron, nutritional sources, iron fortification}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font