Pregled bibliografske jedinice broj: 4193
Utjecaj vrste kvasca na kinetiku fermentacije mošta i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina
Utjecaj vrste kvasca na kinetiku fermentacije mošta i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina // 1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1966. str. 108-108 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste kvasca na kinetiku fermentacije mošta i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina
(Influence of yeast strain on must fermentation kinetics and concentration of volatile wine constituents)
Autori
Runjić-Perić, Vjera ; Božanić, Rajka ; Bobić, Vedranka ; Pavušek, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka
/ - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1966, 108-108
Skup
1. hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; Kloeckera apiculata; fermentacija mošta; hlapljivi sastojci
(Saccharomyces cerevisiae; Kloeckera apiculata; must fermentation; volatile components)
Sažetak
Istraživan je utjecaj čistih i združenih kultura kvasaca Saccharomyces cerevisiae soj V54, S. cerevisiae (bayanus) soj Z2 i kvasca Kloeckera apiculata soj A68 na kinetiku alkoholne fermentacije i koncentraciju hlapljivih sastojaka vina iz grožđa sorte graševina. S. cerevisiae soj V54 je visokofermentativni vinski kvasac pa je brzina fermentacije bila značajno veća u uzorcima mošta nacjepljenim ovim sojem, bilo u čistoj, bilo u združenoj kulturi. Koncentracija viših alkohola (n-propanola, izobutanola, izoamilnog alkohola, acetaldehida i etilacetata značajno je ovisila o vrsti/soju kvasca i načinu fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058402
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vjera Runjić-Perić
(autor)
Rajka Božanić
(autor)
Ivanka Pavušek
(autor)
Vedranka Bobić
(autor)