Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4188

Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae


Matošić, Marin; Novak, Srđan; Marić, Vladimir
Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae // 1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Mihoković, T. (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1996. str. 113 - 113 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Influence of 2-deoxy -D-glucose on cell growth of the yeast Saccharomyces cerevisiae)

Autori
Matošić, Marin ; Novak, Srđan ; Marić, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Mihoković, T. - : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1996, 113 - 113

Skup
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
S. cerevisiae; 2-deoksi-D-glukoza; inhibicija; represija glukozom
(S. cerevisiae; 2-deoxy-D-glucose; inhibition; glucose repression)

Sažetak
2-deoksi-D-glukoza (2-DOG) uzrokuje dva osnovna učinka u stanicama kvasca Saccharomyces cerevisiae : prvi je katabolička represija, a drugi inhibicijsko djelovanje uslijed poremećaja staničnog metabolizma. U ovom radu proučavana su oba učinka 2-DOG na metabolizam kvasca S. cerevisiae i njihov utjecaj na potrošnju supstrata i kinetiku rasta biomase. Djelovanje kataboličke represije pri uzgoju na galaktozi primjećeno je već pri koncentracijama 2-DOG od 20 mg/l, a potpuni prestanak rasta pri 50 mg/l. Izravno inhibicijsko djelovanje 2-DOG opaženo je pri koncentracijama višim od 300 mg/l.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Matošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matošić, Marin; Novak, Srđan; Marić, Vladimir
Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae // 1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Mihoković, T. (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1996. str. 113 - 113 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Matošić, M., Novak, S. & Marić, V. (1996) Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae. U: Mihoković, T. (ur.)1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Mato\v{s}i\'{c}, Marin and Novak, Sr\djan and Mari\'{c}, Vladimir}, editor = {Mihokovi\'{c}, T.}, year = {1996}, pages = {113 - 113}, keywords = {S. cerevisiae, 2-deoksi-D-glukoza, inhibicija, represija glukozom}, title = {Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {S. cerevisiae, 2-deoksi-D-glukoza, inhibicija, represija glukozom}, publisher = {Hrvatsko mikrobiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mato\v{s}i\'{c}, Marin and Novak, Sr\djan and Mari\'{c}, Vladimir}, editor = {Mihokovi\'{c}, T.}, year = {1996}, pages = {113 - 113}, keywords = {S. cerevisiae, 2-deoxy-D-glucose, inhibition, glucose repression}, title = {Influence of 2-deoxy -D-glucose on cell growth of the yeast Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {S. cerevisiae, 2-deoxy-D-glucose, inhibition, glucose repression}, publisher = {Hrvatsko mikrobiolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font