Pregled bibliografske jedinice broj: 4188
Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae
Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae // 1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka / Mihoković, T. (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1996. str. 113 - 113 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj 2-deoksi -D-glukoze na rast kvasca Saccharomyces cerevisiae
(Influence of 2-deoxy -D-glucose on cell growth of the yeast Saccharomyces cerevisiae)
Autori
Matošić, Marin ; Novak, Srđan ; Marić, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem - knjiga sažetaka
/ Mihoković, T. - : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 1996, 113 - 113
Skup
1. Hrvatski kongres mikrobiologa s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.04.1996. - 26.04.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
S. cerevisiae; 2-deoksi-D-glukoza; inhibicija; represija glukozom
(S. cerevisiae; 2-deoxy-D-glucose; inhibition; glucose repression)
Sažetak
2-deoksi-D-glukoza (2-DOG) uzrokuje dva osnovna učinka u stanicama kvasca Saccharomyces cerevisiae : prvi je katabolička represija, a drugi inhibicijsko djelovanje uslijed poremećaja staničnog metabolizma. U ovom radu proučavana su oba učinka 2-DOG na metabolizam kvasca S. cerevisiae i njihov utjecaj na potrošnju supstrata i kinetiku rasta biomase. Djelovanje kataboličke represije pri uzgoju na galaktozi primjećeno je već pri koncentracijama 2-DOG od 20 mg/l, a potpuni prestanak rasta pri 50 mg/l. Izravno inhibicijsko djelovanje 2-DOG opaženo je pri koncentracijama višim od 300 mg/l.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058402
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marin Matošić
(autor)