Pregled bibliografske jedinice broj: 418616
Uzgoj plosnatica
Uzgoj plosnatica, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 418616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj plosnatica
(Flatfish breeding)
Autori
Kasap, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
2009
Stranica
39
Mentor
Safner, Roman
Ključne riječi
plosnatice; uzgoj; metamorfoza
(flatfish; rearing; metamorphosis)
Sažetak
Uzgoj romba i lista započinje sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji i Francuskoj te se oni smatraju pionirima ovog segmenta akvakulture. Usvajanjem novih tehnologija postepeno je uzgoj romba proširen po zemljama zapadne Evrope uz čije obale ova vrsta prirodno obitava. Današnja europska proizvodnja se kreće oko pet tisuća tona godišnje. Sve plosnatice imaju spljošteno tijelo, dobro prilagođeno životu na morskom dnu. Netom izvaljene ličinke su pelagične i bilateralno simetrične, međutim ubrzo nastupaju karakteristične promjene i jedno oko migrira na drugu stranu glave, lijevu ili desnu, ovisno o vrsti. Ovaj proces metamorfoze kod romba nastupa od 30 do 35 dana nakon valjenja. Nakon tog preobražaja ribe žive na dnu čitav život. Proces uzgoja podijeljen je u pet osnovnih faza: mrijest, inkubacija oplođenih jajašaca i valjenje ličinki, uzgoj ličinki i poslijeličinki, uzgoj mlađa i uzgoj konzumne ribe - tov. Matična jaja čine jedinke iz vlastitog uzgoja i jedinke ulovljene u divljini. Odgovarajućom manipulacijom fotoperioda i temperature moguć je mrijeswt kroz čitavu godinu. Uzgoj je posebno zahtjevan prvih mjesec dana u kojem se izvaljene ličinke hrane živom hranom. U početku egzogene hranidbe ličinki to su kolnjaci (Brachionus plicatilis), a potom ličinke račića, slanišnog škrgonošca (Artemia salina) obogaćenih hranjivim dodacima. Problem prelaska na umjetnu hranu je uspješno prevladan proizvodnjom odgovarajuće kvalitetne kompleksne hrane prilagođene uzgajanoj vrsti. Nakon prelaska na umjetnu hranu, mlađ se sljedećih nekoliko mjeseci uzgaja u većim bazenima i hrani suhim peletama. Kada mlađ postigne prikladnu prosječnu masu, prebacuje se u vanjske uzgojne objekte. Za postizanje komercijalne uzgojne mase od 1, 5-2 kg potrebno je više od 20 mjeseci uzgoja. Romb se na tržištu tradicionalno prodaje kao cijela riba. U novije vrijeme se prodaje i filetiran u vakumiranom pakovanju. List (Solea vulgaris) se uzgaja u poluintenzivnim i ekstenzivnim uvjetima gdje konzumnu veličinu od 200 g postižu tek u trrećoj godini uzgoja. Sagledavajući sve aspekte i faze proizvodnje, romb je plosnatica koja ima komparativne prednosti u intazivnom uzgoju u usporedi s listom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782739-2275 - Genetika, hranidba i uvođenje novih vrsta u akvakulturi (Aničić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb