Pregled bibliografske jedinice broj: 418329
Karakterizacija sortnih rakija komovica na osnovi sastava hlapivih spojeva arome
Karakterizacija sortnih rakija komovica na osnovi sastava hlapivih spojeva arome, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 418329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija sortnih rakija komovica na osnovi
sastava hlapivih spojeva arome
Autori
Lukić, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.12
Godina
2008
Stranica
238
Mentor
Tomas, Srećko ; Miličević, Borislav
Ključne riječi
sortne rakije komovice ; hlapivi spojevi arome ; destilacija ; plinska kromatografija ; spektrometrija masa
(volatile compounds ; distillation ; gas chromatography ; mass spectrometry ;)
Sažetak
Okarakterizirane su sortne rakije komovice proizvedene tradicionalnim načinom destilacije komine najznačajnijih sorti grožđa u Istri, i to na osnovi sastava hlapivih spojeva arome. U proizvedenim rakijama komovicama te u različitim frakcijama destilata, kombiniranom tehnikom plinske kromatografije i spektrometrije masa (GC/MS), identificirani su najvažniji spojevi primarne i sekundarne arome (terpeni, C13- norizoprenoidi, viši alkoholi, masne kiseline, esteri, aldehidi, ketoni, te acetali), dok su njihovi udjeli određeni tehnikom plinske kromatografije uz plamenoionizacijski detektor (GC/FID). Uporabom statističkih metoda analize utvrđene su razlike u sastavu hlapivih spojeva arome između rakija komovica od različitih sorti. Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje rakija DLG metodom, te su utvrđene korelacije između udjela spojeva arome i senzorske kvalitete. Zaključeno je da osnovu arome svih sortnih rakija komovica uključenih u istraživanje čine najvažniji spojevi sekundarne arome: viši alkoholi, hlapive masne kiseline, hlapivi esteri, te acetaldehid, a u pojedinim slučajevima i 1-heksanol. Viši udjeli većine spojeva sekundarne arome pronađeni su u rakijama od sorti crnog grožđa Teran i Cabernet Sauvignon, ali je utvrđeno da njihovi udjeli prvenstveno ovise o kvaliteti grožđa i načinu pripreme komine. Rakije komovice od sorti Muškat bijeli i Muškat ruža porečki karakterizirala je izražena primarna, muškatna aroma, kao posljedica pojave visokih udjela monoterpena. Rakije komovice od sorte Malvazija istarska karakterizirali su izrazito visoki udjeli metanola. Utvrđeno je da povišeni udjeli masnih kiselina srednjeg lanca, a posebno njihovih etilnih estera te ostalih estera, mogu poslužiti kao pokazatelji bolje senzorske kvalitete, dok povišeni udjeli seskviterpena, diterpena, C6-alkohola, metanola, octene kiseline, masnih kiselina kratkog i dugog lanca te njihovih etilnih estera, acetatnih estera i aldehida, mogu poslužiti kao pokazatelji slabije senzorske kvalitete rakije komovice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-147-1470497-0555 - Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena (Peršurić, Đordano, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč