Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41819

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka


Žganec, Danijela
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 41819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka
(The influence of whey protein concentrate on microbiological and sensory quality of acidophilus)

Autori
Žganec, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.12

Godina
1999

Stranica
54

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
kravlje i kozje mlijeko; acidofil; koncentrat proteina sirutke; fermentacija; čuvanje
(cow's and goat's milk; acidophilus; whey protein concentrate; fermentation; storage)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke u kozje i kravlje mlijeko na senzorska svojstva, viskoznost i mikrobiološku kakvoću uzoraka acidofila tijekom devet dana čuvanja. Dodatak koncentrata proteina sirutke utjecao je na povećanje broja živih stanica laktobacila u obje vrste acidofila (od kravljeg i kozjeg mlijeka), jer proteini sirutke potiču rast L. acidophilus služeći kao dodatni izvor potrebnih aminokiselina. Viskoznost uzoraka acidofila od kozjeg mlijeka bila je nešto niža u odnosu na uzorke acidofila od kravljeg mlijeka. Dodatak koncentrata proteina sirutke povećao je viskoznost obje vrste acidofila, a osobito acidofila od kravljeg mlijeka. Tijekom 9 dana čuvanja senzorske karakteristike uzoraka acidofila su se poboljšale. Aroma je postala izraženija, a konzistencija bolja za sve uzorke. Svi proizvodi, osim acidofila od kozjeg mlijeka bez dodataka, koji pripada u prvu klasu, pripadaju skupini ekstra klase tijekom svih 9 dana čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žganec, Danijela
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žganec, D. (1999) 'Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ganec, Danijela}, year = {1999}, pages = {54}, keywords = {kravlje i kozje mlijeko, acidofil, koncentrat proteina sirutke, fermentacija, \v{c}uvanje}, title = {Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiolo\v{s}ku i senzorsku kakvo\'{c}u acidofila na\v{c}injenog od kravljeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {kravlje i kozje mlijeko, acidofil, koncentrat proteina sirutke, fermentacija, \v{c}uvanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ganec, Danijela}, year = {1999}, pages = {54}, keywords = {cow and \#39, s and goat and \#39, s milk, acidophilus, whey protein concentrate, fermentation, storage}, title = {The influence of whey protein concentrate on microbiological and sensory quality of acidophilus}, keyword = {cow and \#39, s and goat and \#39, s milk, acidophilus, whey protein concentrate, fermentation, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font