Pregled bibliografske jedinice broj: 41819
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka, 1999., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 41819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka
(The influence of whey protein concentrate on microbiological and sensory quality of acidophilus)
Autori
Žganec, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.12
Godina
1999
Stranica
54
Mentor
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
kravlje i kozje mlijeko; acidofil; koncentrat proteina sirutke; fermentacija; čuvanje
(cow's and goat's milk; acidophilus; whey protein concentrate; fermentation; storage)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke u kozje i kravlje mlijeko na senzorska svojstva, viskoznost i mikrobiološku kakvoću uzoraka acidofila tijekom devet dana čuvanja. Dodatak koncentrata proteina sirutke utjecao je na povećanje broja živih stanica laktobacila u obje vrste acidofila (od kravljeg i kozjeg mlijeka), jer proteini sirutke potiču rast L. acidophilus služeći kao dodatni izvor potrebnih aminokiselina. Viskoznost uzoraka acidofila od kozjeg mlijeka bila je nešto niža u odnosu na uzorke acidofila od kravljeg mlijeka. Dodatak koncentrata proteina sirutke povećao je viskoznost obje vrste acidofila, a osobito acidofila od kravljeg mlijeka. Tijekom 9 dana čuvanja senzorske karakteristike uzoraka acidofila su se poboljšale. Aroma je postala izraženija, a konzistencija bolja za sve uzorke. Svi proizvodi, osim acidofila od kozjeg mlijeka bez dodataka, koji pripada u prvu klasu, pripadaju skupini ekstra klase tijekom svih 9 dana čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058501
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)