Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41807

Utjecaj mlijeka u prahu na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka


Kobaš, Tomislav
Utjecaj mlijeka u prahu na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 41807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mlijeka u prahu na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka
(The influence of milk powder on fermented bifido milk quality)

Autori
Kobaš, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2000

Stranica
60

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
Bifidobacterium bifidum; kozje i kravlje mlijeko; mlijeko u prahu; fermentacija; čuvanje proizvoda
(Bifidobacterium bifidum; goat's and cow's milk; milk powder; fermentation; storage)

Sažetak
U radu je uspoređen kemijski sastav kravljeg i kozjeg mlijeka. Od obje vrste mlijeka pripravljeni su čvrsti fermentirani mliječni napici koristeći 2%-tni inokulum bakterijske kulture Bifidobacterium bifidum Bb 12. Istražen je utjecaj dodanog mlijeka u prahu na tijek fermentacije i kakvoću proizvoda tijekom 9 dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka. Fermentacijom obje vrste mlijeka s pomoću bifidobakterija nije se mogla postići izoelektrična točka kazeina u nekim uzorcima niti dodatkom 6% inokuluma. Fermentacija je vođena 28 sati s 2% inokuluma. Tijekom fermentacije stanice B. bifidum Bb12 su bolje rasle u proizvodima od kozjeg mlijeka, a i tijekom čuvanja je preživljavanje u ovim proizvodima bilo bolje. Dodatak mlijeka u prahu utjecao je na bolje preživljavanje bifidobakterija tijekom fermentacije, a znatno manje tijakom čuvanja. Senzorska ocjena napitaka pokazala je da su uzorci od kozjeg mlijeka bili bolje ocjenjeni nego uzorci od kravljeg mlijeka. Dodatak mlijeka u prahu poboljšao je senzorska svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kobaš, Tomislav
Utjecaj mlijeka u prahu na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kobaš, T. (2000) 'Utjecaj mlijeka u prahu na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Koba\v{s}, Tomislav}, year = {2000}, pages = {60}, keywords = {Bifidobacterium bifidum, kozje i kravlje mlijeko, mlijeko u prahu, fermentacija, \v{c}uvanje proizvoda}, title = {Utjecaj mlijeka u prahu na kakvo\'{c}u fermentiranog bifido mlijeka}, keyword = {Bifidobacterium bifidum, kozje i kravlje mlijeko, mlijeko u prahu, fermentacija, \v{c}uvanje proizvoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Koba\v{s}, Tomislav}, year = {2000}, pages = {60}, keywords = {Bifidobacterium bifidum, goat and \#39, s and cow and \#39, s milk, milk powder, fermentation, storage}, title = {The influence of milk powder on fermented bifido milk quality}, keyword = {Bifidobacterium bifidum, goat and \#39, s and cow and \#39, s milk, milk powder, fermentation, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font