Pregled bibliografske jedinice broj: 41801
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 41801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka
(The influence of whey proteins concentrates on quality of fermented bifido milk)
Autori
Prekupec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2000
Stranica
72
Mentor
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
Bifidobacterium bifidum; kozje i kravlje mlijeko; fermentacija; čuvanje proizvoda
(Bifidobacterium bifidum; goat and cow milk; fermentation; safe product)
Sažetak
U radu je od kravljeg i kozjeg mlijeka proizveden čvrsti fermentirani napitak korištenjem 2% inokuluma bakterije podrijetlom iz probavnog trakta, Bifidobacterium bifidum Bb12. Istražen je utjecaj dodataka koncentrata proteina sirutke na tijek fermentacije i kakvoću proizvoda tijekom devet dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka. Pri proizvodnji bifido mlijeka fermentacijom se nije mogla postići izoelektrična točka kazeina u svim uzorcima ni dodatkom 6% inokuluma, te je fermentacija vođena 28 sati s 2% inokuluma. Bakterija Bifidobacterium bifidum Bb12 je bolje rasla u kozjem mlijeku, nego u kravljem. Tijekom čuvanja, preživljavanje bakterije B. bifidum Bb12 je bilo bolje u uzorcima od kozjeg mlijeka. Pri proizvodnji bifido mlijeka proizvodi od kozjeg mlijeka su bili bolje ocjenjeni u usporedbi s proizvodima od kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058501
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)