Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41801

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka


Prekupec, Tomislav
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 41801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka
(The influence of whey proteins concentrates on quality of fermented bifido milk)

Autori
Prekupec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2000

Stranica
72

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
Bifidobacterium bifidum; kozje i kravlje mlijeko; fermentacija; čuvanje proizvoda
(Bifidobacterium bifidum; goat and cow milk; fermentation; safe product)

Sažetak
U radu je od kravljeg i kozjeg mlijeka proizveden čvrsti fermentirani napitak korištenjem 2% inokuluma bakterije podrijetlom iz probavnog trakta, Bifidobacterium bifidum Bb12. Istražen je utjecaj dodataka koncentrata proteina sirutke na tijek fermentacije i kakvoću proizvoda tijekom devet dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka. Pri proizvodnji bifido mlijeka fermentacijom se nije mogla postići izoelektrična točka kazeina u svim uzorcima ni dodatkom 6% inokuluma, te je fermentacija vođena 28 sati s 2% inokuluma. Bakterija Bifidobacterium bifidum Bb12 je bolje rasla u kozjem mlijeku, nego u kravljem. Tijekom čuvanja, preživljavanje bakterije B. bifidum Bb12 je bilo bolje u uzorcima od kozjeg mlijeka. Pri proizvodnji bifido mlijeka proizvodi od kozjeg mlijeka su bili bolje ocjenjeni u usporedbi s proizvodima od kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prekupec, Tomislav
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prekupec, T. (2000) 'Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prekupec, Tomislav}, year = {2000}, pages = {72}, keywords = {Bifidobacterium bifidum, kozje i kravlje mlijeko, fermentacija, \v{c}uvanje proizvoda}, title = {Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvo\'{c}u fermentiranog bifido mlijeka}, keyword = {Bifidobacterium bifidum, kozje i kravlje mlijeko, fermentacija, \v{c}uvanje proizvoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prekupec, Tomislav}, year = {2000}, pages = {72}, keywords = {Bifidobacterium bifidum, goat and cow milk, fermentation, safe product}, title = {The influence of whey proteins concentrates on quality of fermented bifido milk}, keyword = {Bifidobacterium bifidum, goat and cow milk, fermentation, safe product}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font