Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41797

Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati


Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Harjač, Andreja; Kozlek, Damir
Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 227-238 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 41797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati
(Optimizing the production and quality of brined Feta and Domiati cheese types)

Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Harjač, Andreja ; Kozlek, Damir

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 3; 227-238

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sirevi tipa Feta; Domiati; proizvodnja; sastav; prinos; senzorska svojstva
(cheeses; Feta and Domiati; production; composition; yield; sensory properties)

Sažetak
Sirevi u salamuri tipa Feta i Domiati proizvedeni su od punomasnog i djelomično obranog mlijeka s 1,8 % mliječne masti. Za proizvodnju sira tipa Domiati provedeno je sirenje zasoljenog mlijeka (5 % NaCl) na 40C (s i bez CaCl2) te je utvrđeno da dodatak CaCl2 nije bio potreban kao u sirenju nezasoljenog mlijeka za sir tipa Feta (pri 30C). Sirevi tipa Domiati bili su puno mekše konzistencije te znatno većih pH-vrijednosti, imali su više kalcija, fosfora i soli, a manje proteina i masti nego sirevi tipa Feta. Sir Domiati može se konzumirati i u svježem stanju, ali postaje bolji i tvrđi tijekom zrenja u salamuri (najbolji je bio nakon 20 dana zrenja). Sirevi tipa Feta moraju se salamuriti, a maksimalno su ocijenjeni već nakon 14 dana zrenja. Zrenje sireva provedeno je na 12C, u salamuri s 10 % NaCl-a koja je povoljno utjecala na senzorska svojstva oba tipa sira. Sirevi proizvedeni od djelomično obranog mlijeka s 1,8 % mliječne masti imali su tvrđu konzistenciju i poželjna senzorska svojstva, a sadržavali su manje masti, no puno više proteina, mineralnih tvari i više soli nego sirevi od punomasnog mlijeka. Prinos sireva tipa Domiati bio je nešto veći negoli prinos sireva tipa Feta, a osobito veći ako su proizvedeni od punomasnog mlijeka (za 18,9 %) u usporedbi s proizvedenim od djelomično obranog mlijeka (za 13,2 %).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058501

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Harjač, Andreja; Kozlek, Damir
Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 227-238 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tratnik, L., Božanić, R., Harjač, A. & Kozlek, D. (2000) Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati. Mljekarstvo, 50 (3), 227-238.
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Harja\v{c}, Andreja and Kozlek, Damir}, year = {2000}, pages = {227-238}, keywords = {sirevi tipa Feta, Domiati, proizvodnja, sastav, prinos, senzorska svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Optimiranje proizvodnje i kakvo\'{c}e sireva u salamuri tipa Feta i Domiati}, keyword = {sirevi tipa Feta, Domiati, proizvodnja, sastav, prinos, senzorska svojstva} }
@article{article, author = {Tratnik, Ljubica and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Harja\v{c}, Andreja and Kozlek, Damir}, year = {2000}, pages = {227-238}, keywords = {cheeses, Feta and Domiati, production, composition, yield, sensory properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Optimizing the production and quality of brined Feta and Domiati cheese types}, keyword = {cheeses, Feta and Domiati, production, composition, yield, sensory properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • DSA





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font