Pregled bibliografske jedinice broj: 41797
Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati
Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 227-238 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 41797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati
(Optimizing the production and quality of brined Feta and Domiati cheese types)
Autori
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Harjač, Andreja ; Kozlek, Damir
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50
(2000), 3;
227-238
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sirevi tipa Feta; Domiati; proizvodnja; sastav; prinos; senzorska svojstva
(cheeses; Feta and Domiati; production; composition; yield; sensory properties)
Sažetak
Sirevi u salamuri tipa Feta i Domiati proizvedeni su od punomasnog i djelomično obranog mlijeka s 1,8 % mliječne masti. Za proizvodnju sira tipa Domiati provedeno je sirenje zasoljenog mlijeka (5 % NaCl) na 40C (s i bez CaCl2) te je utvrđeno da dodatak CaCl2 nije bio potreban kao u sirenju nezasoljenog mlijeka za sir tipa Feta (pri 30C). Sirevi tipa Domiati bili su puno mekše konzistencije te znatno većih pH-vrijednosti, imali su više kalcija, fosfora i soli, a manje proteina i masti nego sirevi tipa Feta. Sir Domiati može se konzumirati i u svježem stanju, ali postaje bolji i tvrđi tijekom zrenja u salamuri (najbolji je bio nakon 20 dana zrenja). Sirevi tipa Feta moraju se salamuriti, a maksimalno su ocijenjeni već nakon 14 dana zrenja. Zrenje sireva provedeno je na 12C, u salamuri s 10 % NaCl-a koja je povoljno utjecala na senzorska svojstva oba tipa sira. Sirevi proizvedeni od djelomično obranog mlijeka s 1,8 % mliječne masti imali su tvrđu konzistenciju i poželjna senzorska svojstva, a sadržavali su manje masti, no puno više proteina, mineralnih tvari i više soli nego sirevi od punomasnog mlijeka. Prinos sireva tipa Domiati bio je nešto veći negoli prinos sireva tipa Feta, a osobito veći ako su proizvedeni od punomasnog mlijeka (za 18,9 %) u usporedbi s proizvedenim od djelomično obranog mlijeka (za 13,2 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- DSA