Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4178

Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture


Runjić-Perić, Vjera
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture, doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 4178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture
(Cultivation of conjoint lactic acid bacteria for ensiling starter cultures)

Autori
Runjić-Perić, Vjera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.10

Stranica
204

Mentor
Marić, Vladimir

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline (BMK); Enterococcus; Lactobacillus; liofilizacija; siliranje; zamrzavanje; združene/ mješovite kulture
(Lactic acid bacteria (LAB); Enterococcus; Lactobacillus; liofilization; ensiling; freezing; conjoint/mixed cultures.)

Sažetak
Uspješnoj prirodnoj fermentaciji zelenog biljnog materijala u proizvode za ljudsku i stočnu prehranu pridonose mnogi čimbenici; među njima metabolizamska aktivnost bakterija mliječne kiseline (BMK) ima vodeću ulogu. Stoga se odabrane BMK koriste kao pojedinačne ili združene/mješovite starter kulture za skraćenje vremena fermentacije, te postizanje ujednačene kvalitete i duže trajnosti proizvoda. Za proizvodnju silaže često se kao starter kulture koriste združene homofermentativne bakterije Lactobacillus plantarum i Enterococcus faecium. U radu su istraženi čimbenici rasta i metabolizamska aktivnost, iz silažnog materijala izoliranih i determiniranih bakterija Lactobacillus plantarum soj L4 i Enterococcus faecium soj L3 pri uzgoju u pojedinačnim kulturama, te u ekonomski prihvatljivim podlogama (melasa, sladni ekstrakt, sladovina, sirutka, sok lucerne) za proizvodnju bakterijske biomase. Istraženi su i uvjeti čuvanja (hlađenje, zamrzavanje, liofilizacija, dodatak različitih krioprotektora) te trajnost tako čuvanih bakterijskih pripravaka u koncentriranom i nekoncentriranom obliku, uz očuvanje maksimalne fiziološke aktivnosti. Međuodnosi izoliranih bakterija u združenoj kulturi određeni su pri rastu u različitim uvjetima, a njihova učinkovitost kao starter kultura istražena je u laboratorijskim pokusima siliranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vjera Runjić-Perić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Runjić-Perić, Vjera
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture, doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Runjić-Perić, V. 'Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Runji\'{c}-Peri\'{c}, Vjera}, pages = {204}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline (BMK), Enterococcus, Lactobacillus, liofilizacija, siliranje, zamrzavanje, zdru\v{z}ene/ mje\v{s}ovite kulture}, title = {Kultiviranje zdru\v{z}enih bakterija mlije\v{c}ne kiseline za sila\v{z}ne starter kulture}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline (BMK), Enterococcus, Lactobacillus, liofilizacija, siliranje, zamrzavanje, zdru\v{z}ene/ mje\v{s}ovite kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Runji\'{c}-Peri\'{c}, Vjera}, pages = {204}, keywords = {Lactic acid bacteria (LAB), Enterococcus, Lactobacillus, liofilization, ensiling, freezing, conjoint/mixed cultures.}, title = {Cultivation of conjoint lactic acid bacteria for ensiling starter cultures}, keyword = {Lactic acid bacteria (LAB), Enterococcus, Lactobacillus, liofilization, ensiling, freezing, conjoint/mixed cultures.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font