Pregled bibliografske jedinice broj: 4178
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture, doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 4178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kultiviranje združenih bakterija mliječne kiseline za silažne starter kulture
(Cultivation of conjoint lactic acid bacteria for ensiling starter cultures)
Autori
Runjić-Perić, Vjera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.10
Stranica
204
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline (BMK); Enterococcus; Lactobacillus; liofilizacija; siliranje; zamrzavanje; združene/ mješovite kulture
(Lactic acid bacteria (LAB); Enterococcus; Lactobacillus; liofilization; ensiling; freezing; conjoint/mixed cultures.)
Sažetak
Uspješnoj prirodnoj fermentaciji zelenog biljnog materijala u proizvode za ljudsku i stočnu prehranu pridonose mnogi čimbenici; među njima metabolizamska aktivnost bakterija mliječne kiseline (BMK) ima vodeću ulogu. Stoga se odabrane BMK koriste kao pojedinačne ili združene/mješovite starter kulture za skraćenje vremena fermentacije, te postizanje ujednačene kvalitete i duže trajnosti proizvoda. Za proizvodnju silaže često se kao starter kulture koriste združene homofermentativne bakterije Lactobacillus plantarum i Enterococcus faecium. U radu su istraženi čimbenici rasta i metabolizamska aktivnost, iz silažnog materijala izoliranih i determiniranih bakterija Lactobacillus plantarum soj L4 i Enterococcus faecium soj L3 pri uzgoju u pojedinačnim kulturama, te u ekonomski prihvatljivim podlogama (melasa, sladni ekstrakt, sladovina, sirutka, sok lucerne) za proizvodnju bakterijske biomase. Istraženi su i uvjeti čuvanja (hlađenje, zamrzavanje, liofilizacija, dodatak različitih krioprotektora) te trajnost tako čuvanih bakterijskih pripravaka u koncentriranom i nekoncentriranom obliku, uz očuvanje maksimalne fiziološke aktivnosti. Međuodnosi izoliranih bakterija u združenoj kulturi određeni su pri rastu u različitim uvjetima, a njihova učinkovitost kao starter kultura istražena je u laboratorijskim pokusima siliranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058402
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vjera Runjić-Perić
(autor)