Pregled bibliografske jedinice broj: 417772
Određivanje aktivnosti prirodnih antioksidanasa djevičanskih maslinovih ulja iz sorte Oblica i sorte Drobnica
Određivanje aktivnosti prirodnih antioksidanasa djevičanskih maslinovih ulja iz sorte Oblica i sorte Drobnica, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 417772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje aktivnosti prirodnih antioksidanasa djevičanskih maslinovih ulja iz sorte Oblica i sorte Drobnica
(Antioxidant activity determination of natural antioxidants present in virgin olive oils from Oblica and Drobnica variety)
Autori
Tafra, Petrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2008
Stranica
43
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; djevičansko maslinovo ulje; metoda izbjeljivanja β -karotena; DPPH metoda
(Antioxidative activity; virgin olive oil; β -carotene bleaching method; DPPh method)
Sažetak
Djevičansko maslinovo ulje zbog svog specifičnog sastava i specifičnog načina proizvodnje ima izrazito visoku nutritivnu vrijednost i dobru održivost. Cilj ovog rada bio je usporediti oksidacijsku stabilnost dva monosortna djevičankska maslinova ulja (sorte Oblica i Drobnica) iz maslinarske godine 2007/2008, primjenom metode izbjeljivanje β -karotena i metodom sa DPPH (1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil). U uljima su određeni osnovni parametri kvalitete, udjel fenolnih spojeva i sastav i udjel tokoferola. Ulje sorte Drobnica je imalo viši udjel fenolnih spojeva i tokoferola nego ulje sorte Oblica te iz toga proizlazi da je imalo i bolju oksidacijsku stabilnost. Usporedba dviju metoda pokazala je kako je za određivanje antioksidacijske aktivnosti fenolnih spojeva bila učinkovitija DPPH metoda. Ista metoda provedena je i u kompletnom uzorku ulja. Statistička obrada rezultata pokazala je da su najveći doprinos oksidacijskoj stabilnosti imali ukupni polifenoli. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti kako je za određivnje oksidacijske stabilnosti djevičanskog maslinovog ulja najbolje primjeniti DPPH metodu, jer je njome moguće odrediti antioksidacijsku aktivnost i ostalih prirodnih antioksidanasa djevičanskog maslinovog ulja a ne samo fenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)