Pregled bibliografske jedinice broj: 41748
Prihvatljivost fermentiranih napitaka od kozjeg mlijeka
Prihvatljivost fermentiranih napitaka od kozjeg mlijeka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 41748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prihvatljivost fermentiranih napitaka od kozjeg mlijeka
(Acceptability of fermented goat milk beverages)
Autori
Parat, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2000
Stranica
62
Mentor
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
kozje mlijeko; fermentirani napici; probiotički jogurt; prihvatljivost
(goat's milk; fermented beverages; probiotic yoghurt; acceptability)
Sažetak
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovitom bakterijskom kulturom ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp.) Istražen je utjecaj dodataka koncentrata proteina sirutke i mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na kakvoću proizvoda. Kraća je bila fermentacija mlijeka jogurtnom kulturom. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu su utjecali na povećanje viskoznosti i znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, dok su senzorske ocjene kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta bile niske. Utvđivanjem prihvatljivosti ustanovljeno je da su uzorci s dodatkom koncentrata proteina sirutke i mlijeka u prahu bili znatno poželjniji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058501
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)