Pregled bibliografske jedinice broj: 41743
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja // Krmiva, 41 (1999), 3; 107-115 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)
CROSBI ID: 41743 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodavanja enzima fitaze na tovna svojstva svinja
(Influence of phytase enzyme addition on fattening traits of pigs.)
Autori
Maričić, Josip ; Kralik, Gordana ; Bogut, Ivan
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 41
(1999), 3;
107-115
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni
Ključne riječi
fitaza; svinja; prirast; konverzija
(phytase; pig; gain; conversion)
Sažetak
U radu je istražena učinkovitost enzima fitaze u tovu svinja. U pokus je uključeno 100 svinja koje su slučajnim odabirom podijeljene u pet skupina. U 1.razdoblju istraživanja (59 dana) svinje su hranjene smjesom ST1 (16,43 % sir. proteina), a u 2.razdoblju (40 dana) smjesom ST2 (14,46% sir. proteina). Prvoj i 2. skupini svinja u smjese je dodana BASF fitaza u količini od 100 g/t i 300 g/t smjese, 3. i 4.skupini dodana je NORDISK fitaza, također u količini od 100 g/t i 300 g/t smjese, dok je 5.skupina svinja bila kontrolna. Dodavanje fitaze u obrok tovnim svinjama rezultiralo je povećanjem završnih tjelesnih masa za 5,73 kg ili 5,78% (1.skupina), 5,09 kg ili 5,14% (2.skupina), 4,17 kg ili 4,21% (3.skupina) te 3,59 kg ili 3,62% (4.skupina) u odnosu na svinje kontrolne skupine. Razlika u tjelesnoj masi između 1. i 5., te 2. i 5.skupine bila je statistički visoko značajna (P<0,01), a između 4. i 5.skupine značajna (P<0,05). Prosječni dnevni prirast od 0,799 kg bio je najveći kod 1.skupine svinja. Zatim slijedi 3.skupina s prosječnim dnevnim prirastom od 0,792 kg te 4. i 2.skupina svinja s dnevnim prirastom od 0,776 kg i 0,751 kg. Najmanji dnevni prirast od 0,746 kg zabilježen je kod kontrolne skupine svinja. Viša odnosno niža razina fitaze u obroku svinja utjecala je na poboljšanje konzumacije hrane kod sve četiri pokusne skupine i to za 8,44% i 9,31% kod 1. i 2. skupine odnosno 5,63% i 3,75% kod 3. i 4.skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
079110
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Gordana Kralik
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Nutrition Abstracts and Reviews (CAB international)
- Agricola
- Referativnyi Zhurnal
- Wolrd translations index
- Krmivarstvi
- Pasze Przemyslowe
- Veterinarstvo