Pregled bibliografske jedinice broj: 416036
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost livadnog meda
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost livadnog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 416036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost livadnog meda
(Total phenolica and antioxidant activity of meadow honey)
Autori
Šahinović, Angelina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.04
Godina
2009
Stranica
52
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; fenoli; FRAP; DPPH
(honey; phenolica; FRAP; DPPH)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 13 uzoraka livadnog meda hrvatskog podrijetla. Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 116, 67 mg GAE/kg meda do 293, 01 mg GAE/kg meda, ˝radical scavenging˝ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 5, 28 % do 33, 87 %, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 112, 81do 682, 81 μ M Fe (І І ) 10% otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r =0, 8892) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r =0, 9265), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r =0, 9039).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)