Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 416032

Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice


Žučko, Martina
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 416032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice
(Determination of lycopene in different varieties of fresh tomato)

Autori
Žučko, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.03

Godina
2009

Stranica
43

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
rajčica; likopen; spektrofotometrija; HPLC
(tomato; lycopene; scectrophotometry; HPLC)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je primjenjujuci dvije razlicite metode (spektrofotometrijsku i HPLC metodu) odrediti udjel likopena u cetiri razlicite sorte rajcice (“ Mondial” , “ Belle” , “ Rally” i “ Fado” ) koje su uzgojene na razlicitim supstratima (na tlu i na hidroponima) pri kontroliranim uvjetima na Agronomskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu. Rezultati HPLC i spektrofotometrijskih analiza 69 uzoraka pokazuju da se udjel likopena kretao u rasponu od 2, 2240 do 12, 7196 mg/100 g svježe mase. U sortama “ Belle” i “ Rally“ viši udjel likopena odreden je u plodovima uzgojenim na hidroponima, za razliku od sorti “ Mondial“ i “ Fado“ gdje je viši udjel odreden u plodovima uzgojenim na tlu. Utvrdena je visoka korelacija izmedu udjela likopena odredenog spektrofotometrijskom i HPLC metodom u sortama rajcice uzgojenim na hidroponima i na tlu (r = 0, 9978, odnosno r = 0, 9922).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žučko, Martina
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žučko, M. (2009) 'Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}u\v{c}ko, Martina}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {raj\v{c}ica, likopen, spektrofotometrija, HPLC}, title = {Odre\djivanje likopena u razli\v{c}itim sortama svje\v{z}e raj\v{c}ice}, keyword = {raj\v{c}ica, likopen, spektrofotometrija, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}u\v{c}ko, Martina}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {tomato, lycopene, scectrophotometry, HPLC}, title = {Determination of lycopene in different varieties of fresh tomato}, keyword = {tomato, lycopene, scectrophotometry, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font