Pregled bibliografske jedinice broj: 416032
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 416032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice
(Determination of lycopene in different varieties of fresh tomato)
Autori
Žučko, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.03
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
rajčica; likopen; spektrofotometrija; HPLC
(tomato; lycopene; scectrophotometry; HPLC)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je primjenjujuci dvije razlicite metode (spektrofotometrijsku i HPLC metodu) odrediti udjel likopena u cetiri razlicite sorte rajcice (“ Mondial” , “ Belle” , “ Rally” i “ Fado” ) koje su uzgojene na razlicitim supstratima (na tlu i na hidroponima) pri kontroliranim uvjetima na Agronomskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu. Rezultati HPLC i spektrofotometrijskih analiza 69 uzoraka pokazuju da se udjel likopena kretao u rasponu od 2, 2240 do 12, 7196 mg/100 g svježe mase. U sortama “ Belle” i “ Rally“ viši udjel likopena odreden je u plodovima uzgojenim na hidroponima, za razliku od sorti “ Mondial“ i “ Fado“ gdje je viši udjel odreden u plodovima uzgojenim na tlu. Utvrdena je visoka korelacija izmedu udjela likopena odredenog spektrofotometrijskom i HPLC metodom u sortama rajcice uzgojenim na hidroponima i na tlu (r = 0, 9978, odnosno r = 0, 9922).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)