Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414735

Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka


Karoglan Kontić, Jasminka; Preiner, Darko; Tupajić, Pavica; Marković, Zvjezdana; Maletić, Edi
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka // Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 847-851 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 414735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka
(Mechanical composition of berry and drying process of grapes for Prošek production)

Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko ; Tupajić, Pavica ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 847-851

ISBN
978-953-6331-67-3

Skup
44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vinova loze; prošek; mehanički sastav bobica; prosušivanje grožđa
(V. vinifera; prošek; mechanical composition of berry; off-vine grape drying)

Sažetak
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šečera što se postiņ e njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u brzini prosušivanja grožđa različitih sorata u ovisnosti o mehaničkom sastavu bobice, Istraživanje je provedeno na bijelim sortama, Pošip, Prć i Vugava te crnim, Babić, Glavinuša, Plavina i Plavac mali u tri proizvodne godine (2005. - 2007.). Grožđe je brano u punoj zrelosti u tipičnim područjima uzgoja pojedine sorte, bez truleži ili oštećenih bobica. Sušenje se provodilo u kontroliranim uvjetima u ventiliranom stakleniku. Dinamika sušenja praćena je svakih 7-10 dana. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike između sorata kako u brzini prosušivanja, tako i u odnosu prašenih parametara. UtvrŤena je pozitivna korelacija između mase bobice i brzine sušenja, te blaga negativna korelacija između postotnog udjela kožice u bobici i brzine sušenja. Najveća brzina sušenja utvrđena je kod sorata Vugava, Pošip, sorata s najvešim bobicama, a najduže se u prosjeku sušilo grožđe Glavinuše i Plavca malog.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Maletić, Edi, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karoglan Kontić, Jasminka; Preiner, Darko; Tupajić, Pavica; Marković, Zvjezdana; Maletić, Edi
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka // Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 847-851 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karoglan Kontić, J., Preiner, D., Tupajić, P., Marković, Z. & Maletić, E. (2009) Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Preiner, Darko and Tupaji\'{c}, Pavica and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Maleti\'{c}, Edi}, year = {2009}, pages = {847-851}, keywords = {vinova loze, pro\v{s}ek, mehani\v{c}ki sastav bobica, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja}, isbn = {978-953-6331-67-3}, title = {Mehani\v{c}ki sastav bobica i prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja za proizvodnju pro\v{s}eka}, keyword = {vinova loze, pro\v{s}ek, mehani\v{c}ki sastav bobica, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Preiner, Darko and Tupaji\'{c}, Pavica and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Maleti\'{c}, Edi}, year = {2009}, pages = {847-851}, keywords = {V. vinifera, pro\v{s}ek, mechanical composition of berry, off-vine grape drying}, isbn = {978-953-6331-67-3}, title = {Mechanical composition of berry and drying process of grapes for Pro\v{s}ek production}, keyword = {V. vinifera, pro\v{s}ek, mechanical composition of berry, off-vine grape drying}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font