Pregled bibliografske jedinice broj: 414735
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka // Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 847-851 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 414735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka
(Mechanical composition of berry and drying process of grapes for Prošek production)
Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko ; Tupajić, Pavica ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 847-851
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vinova loze; prošek; mehanički sastav bobica; prosušivanje grožđa
(V. vinifera; prošek; mechanical composition of berry; off-vine grape drying)
Sažetak
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šečera što se postiņ e njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u brzini prosušivanja grožđa različitih sorata u ovisnosti o mehaničkom sastavu bobice, Istraživanje je provedeno na bijelim sortama, Pošip, Prć i Vugava te crnim, Babić, Glavinuša, Plavina i Plavac mali u tri proizvodne godine (2005. - 2007.). Grožđe je brano u punoj zrelosti u tipičnim područjima uzgoja pojedine sorte, bez truleži ili oštećenih bobica. Sušenje se provodilo u kontroliranim uvjetima u ventiliranom stakleniku. Dinamika sušenja praćena je svakih 7-10 dana. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike između sorata kako u brzini prosušivanja, tako i u odnosu prašenih parametara. UtvrŤena je pozitivna korelacija između mase bobice i brzine sušenja, te blaga negativna korelacija između postotnog udjela kožice u bobici i brzine sušenja. Najveća brzina sušenja utvrđena je kod sorata Vugava, Pošip, sorata s najvešim bobicama, a najduže se u prosjeku sušilo grožđe Glavinuše i Plavca malog.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Maletić, Edi, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvjezdana Marković
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Pavica Tupajić
(autor)
Darko Preiner
(autor)