Pregled bibliografske jedinice broj: 414209
Kvaliteta autohtonog travničkog sira
Kvaliteta autohtonog travničkog sira, 2008., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 414209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta autohtonog travničkog sira
(Quality of the authentic Travnik cheese)
Autori
Šapina Terezija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2008
Stranica
52
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
autohtoni sir; kemijski sastav; kvaliteta; tradicionalna proizvodnja; zaštita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla
(authentic cheese; chemical composition; protect the authenticity and/or geographic origin; traditional production; quality)
Sažetak
Travnički sir je autohtoni sir BiH koji se tradicionalno proizvodi na planini Vlašić i planinama koje njoj gravitiraju. Za procjenu ukupne kvalitete tradicionalno proizvedenog travničkog sira provedeno je jednogodišnje istraživanje fizikalno-kemijskih parametara sastava travničkog sira. Istraživanje je provedeno na sirevima koji su proizvedeni od ovčjeg i kravljeg mlijeka, poslije 40 dana zrenja u salamuri, a obuhvatilo je 144 uzorka sira. Za navedeno istraživanje korištene su metode sukladno zakonskoj regulativi a propisane Pravilnikom. Sir proizveden od ovčjeg i kravljeg mlijeka imao je zadovoljavajući kemijski sastav ispitivanih parametara sukladno Pravilniku. Također u proizvodnji travničkog sira sačuvani su osnovni tradicionalni parametri tehnološke proizvodnje koji bi kasnije mogli poslužiti u svrhu njegove standardizacije te eventualne zaštite izvornosti i/ili zemljopisnog podrijetla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)