Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414209

Kvaliteta autohtonog travničkog sira


Šapina Terezija
Kvaliteta autohtonog travničkog sira, 2008., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 414209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta autohtonog travničkog sira
(Quality of the authentic Travnik cheese)

Autori
Šapina Terezija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2008

Stranica
52

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
autohtoni sir; kemijski sastav; kvaliteta; tradicionalna proizvodnja; zaštita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla
(authentic cheese; chemical composition; protect the authenticity and/or geographic origin; traditional production; quality)

Sažetak
Travnički sir je autohtoni sir BiH koji se tradicionalno proizvodi na planini Vlašić i planinama koje njoj gravitiraju. Za procjenu ukupne kvalitete tradicionalno proizvedenog travničkog sira provedeno je jednogodišnje istraživanje fizikalno-kemijskih parametara sastava travničkog sira. Istraživanje je provedeno na sirevima koji su proizvedeni od ovčjeg i kravljeg mlijeka, poslije 40 dana zrenja u salamuri, a obuhvatilo je 144 uzorka sira. Za navedeno istraživanje korištene su metode sukladno zakonskoj regulativi a propisane Pravilnikom. Sir proizveden od ovčjeg i kravljeg mlijeka imao je zadovoljavajući kemijski sastav ispitivanih parametara sukladno Pravilniku. Također u proizvodnji travničkog sira sačuvani su osnovni tradicionalni parametri tehnološke proizvodnje koji bi kasnije mogli poslužiti u svrhu njegove standardizacije te eventualne zaštite izvornosti i/ili zemljopisnog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šapina Terezija
Kvaliteta autohtonog travničkog sira, 2008., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šapina Terezija (2008) 'Kvaliteta autohtonog travničkog sira', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {52}, keywords = {autohtoni sir, kemijski sastav, kvaliteta, tradicionalna proizvodnja, za\v{s}tita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla}, title = {Kvaliteta autohtonog travni\v{c}kog sira}, keyword = {autohtoni sir, kemijski sastav, kvaliteta, tradicionalna proizvodnja, za\v{s}tita izvornostii/ili zemljopisnog podrijetla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {52}, keywords = {authentic cheese, chemical composition, protect the authenticity and/or geographic origin, traditional production, quality}, title = {Quality of the authentic Travnik cheese}, keyword = {authentic cheese, chemical composition, protect the authenticity and/or geographic origin, traditional production, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font