Pregled bibliografske jedinice broj: 414150
Tehnološka shema proizvodnje i kontrola kvalitete Fant proizvoda
Tehnološka shema proizvodnje i kontrola kvalitete Fant proizvoda, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 414150 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka shema proizvodnje i kontrola kvalitete Fant proizvoda
(Technological production scheme and quality control of Fant products)
Autori
Matiša, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2008
Stranica
59
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Fant umaci i dodaci jelima; kontrola kvalitete; voda; natrij klorid; mononatrij glutaminat
(Fant sauces and food additions; quality control; water; sodium choride; monosodium glutamate)
Sažetak
Fant umaci i dodaci jelima su praškasti proizvodi dobiveni miješanjem različitih vrsta dehidratiranih i samljevenih začina i povrća koji se doziraju i pakiraju u odgovarajuću ambalažu. U radu je prikazan i opisan tehnološki proces dobivanja fant proizvoda. Radi osiguranja kakvoće i zdravstvene ispravnosti u industriji se prate parametri kvalitete kao što je udjel vode, natrijeva klorida i mononatrijeva glutaminata. U ovom radu provedeno je ispitivanje navedenih parametara na devedeset uzoraka od kojih je bilo šest različitih vrsta Fant proizvoda: (Fant za kosani odrezak, Fant za gulaš i paprikaš, Fant za čevapčiće, pljeskavice i hamburgere, Fant za grah i variva, Fant za pohanje, Fant za punjenu papriku i sarmu). Analize su provedene pet puta mjesečno u periodu od tri mjeseca za svaku vrstu Fant proizvoda. Dobiveni rezultati uspoređeni su s parametrima propisanim internom specifikacijom za svaki određivani gotovi proizvod. Nakon usporedbe potvrđeno je da svi Fant proizvodi udovoljavaju njihovim zahtjevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)