Pregled bibliografske jedinice broj: 414112
Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom
Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 414112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela šećera u uzorcima meda HPLC metodom
(Determination of sugar content in honey samples by HPLC)
Autori
Major, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2008
Stranica
49
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
HPLC; med; šećeri
(HPLC; honey; sugars)
Sažetak
Pri određivanju šećera u medu korištena je modificirana metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Određivani su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza u 16 vrsta monoflornog i poliflornog meda, s ukupno 137 uzoraka. U analiziranim uzorcima, srednje vrijednosti udjela fruktoze kretale su se od 34, 28 % do 41, 74 %, glukoze od 22, 96 % do 31, 30 % te saharoze od 2, 42 % do 5, 63 %. Omjer fruktoze i glukoze je varirao od 1, 36 do 1, 82. Svi analizirani uzorci zadovoljavaju zahtjevima Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb