Pregled bibliografske jedinice broj: 414080
Fizikalno-kemijska svojstva meda
Fizikalno-kemijska svojstva meda, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 414080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva meda
(Physico-chemical parameters of honey)
Autori
Ledić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.04
Godina
2008
Stranica
53
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; med
(physico-chemical parameters; honey)
Sažetak
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljna vrsta, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 114 uzoraka meda 19 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske u sezoni 2006. Odredivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, kiselost, maseni udjel reducirajučih šecera i maseni udjel saharoze. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 15, 96 do 20, 56%, električna provodnost od 0, 207 do1, 642 mS/cm, kiselost od 5, 99 do 45, 63 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 54, 89 do 72, 65% te maseni udjel saharoze od 0, 36 do 4, 33%. Takoder je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametera između različitih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)