Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414018

Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima


Ahec, Tanja
Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 414018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima
(Methods for determination of carbohydrates in food products)

Autori
Ahec, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2008

Stranica
30

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
metode određivanja ugljikohidrata; ugljikohidrati
(methods for determination of carbohydrates; carbohydrates)

Sažetak
Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije u hrani. Oni predstavljaju 40-80% ukupnog unosa energije putem hrane. U kojoj su mjeri ugljikohidrati prisutni u hrani ovisi o kulturi i lokaciji potrošača. Opći izvori ugljikohidrata su žitarice, voće, povrće i mliječni proizvodi. Razvijene su mnoge tehnike kojima se može odrediti ukupna koncentracija i vrsta ugljikohidrata u hrani. Sadržaj ugljikohidrata u hrani može se odrediti izračunavanjem postotka koji ostaje nakon što se odrede sve ostale komponente. Međutim ta metoda može dovesti do pogrešnih razultata zbog eksperimentalnih pogreški u svakoj od drugih metoda, pa je obično bolje direktno odrediti sadržaj ugljikohidrata. Postoje brojne metode za njihovo određivanje kao što su spektrometrija, amperometrija, kromatografija, polarimetrija, kapilarna elektroforeza te mnoge druge metode. Svrha ovog rada bila je dati kratki pregled metoda kojima se mogu odrediti ugljikohidrati u prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ahec, Tanja
Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ahec, T. (2008) 'Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ahec, Tanja}, year = {2008}, pages = {30}, keywords = {metode odre\djivanja ugljikohidrata, ugljikohidrati}, title = {Metode odre\djivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima}, keyword = {metode odre\djivanja ugljikohidrata, ugljikohidrati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ahec, Tanja}, year = {2008}, pages = {30}, keywords = {methods for determination of carbohydrates, carbohydrates}, title = {Methods for determination of carbohydrates in food products}, keyword = {methods for determination of carbohydrates, carbohydrates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font