Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414000

Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka


Bujan, Marina
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 414000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka
(Analytical methods for determination the main milk constituents)

Autori
Bujan, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.09

Godina
2008

Stranica
31

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
analitičke metode; kemijski sastav; kvaliteta mlijeka
(analitycal methods; milk constituents; milk quality)

Sažetak
Mlijeko je izuzetno vrijedna namirnica složenog kemijskog sastava. Zahvaljujući svom, gotovo savršenom sastavu zbog vrlo povoljnog međusobnog odnosa svih sastojaka, ono ima visoku hranjivu i nutritivnu vrijednost. U današnje vrijeme visokih zahtjeva potrošača i standarda kakvoće nameće se proizvođačima i prerađivačima mlijeka potreba za što učinkovitijom proizvodnjom i kontrolom proizvodnje. Za praćenje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda razvijene su različite analitičke metode od kojih su neke standardne a neke se koriste samo za rutinske analize. Analitičke tehnike, pojedinačno ili u kombinaciji, omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete. Svakodnevno se osmišljavaju modifikacije postojećih standardnih metoda te se mnoge pokušavaju automatizirati u svrhu uklanjanja njihovih nedostataka, jer niti jedna metoda nije potpuno precizna i točna. primjena analitičkih metoda u mljekarstvu omogućuje brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu te imaju važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bujan, Marina
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bujan, M. (2008) 'Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bujan, Marina}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {analiti\v{c}ke metode, kemijski sastav, kvaliteta mlijeka}, title = {Analiti\v{c}ke metode odre\djivanja osnovnih sastojaka mlijeka}, keyword = {analiti\v{c}ke metode, kemijski sastav, kvaliteta mlijeka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bujan, Marina}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {analitycal methods, milk constituents, milk quality}, title = {Analytical methods for determination the main milk constituents}, keyword = {analitycal methods, milk constituents, milk quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font