Pregled bibliografske jedinice broj: 414000
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 414000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analitičke metode određivanja osnovnih sastojaka mlijeka
(Analytical methods for determination the main milk constituents)
Autori
Bujan, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2008
Stranica
31
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
analitičke metode; kemijski sastav; kvaliteta mlijeka
(analitycal methods; milk constituents; milk quality)
Sažetak
Mlijeko je izuzetno vrijedna namirnica složenog kemijskog sastava. Zahvaljujući svom, gotovo savršenom sastavu zbog vrlo povoljnog međusobnog odnosa svih sastojaka, ono ima visoku hranjivu i nutritivnu vrijednost. U današnje vrijeme visokih zahtjeva potrošača i standarda kakvoće nameće se proizvođačima i prerađivačima mlijeka potreba za što učinkovitijom proizvodnjom i kontrolom proizvodnje. Za praćenje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda razvijene su različite analitičke metode od kojih su neke standardne a neke se koriste samo za rutinske analize. Analitičke tehnike, pojedinačno ili u kombinaciji, omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete. Svakodnevno se osmišljavaju modifikacije postojećih standardnih metoda te se mnoge pokušavaju automatizirati u svrhu uklanjanja njihovih nedostataka, jer niti jedna metoda nije potpuno precizna i točna. primjena analitičkih metoda u mljekarstvu omogućuje brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu te imaju važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mlijeka i mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)