Pregled bibliografske jedinice broj: 413427
Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice
Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 413427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice
(Influence of the nutrient solution electrical conductivity to the components of the yield of the tomato)
Autori
Babić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.10
Godina
2008
Stranica
24
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
elektrokonduktivitet; kvaliteta ploda; NaCl; prinos; rajčica
(electrical conductivity; fruit quality; NaCl; yield; tomato)
Sažetak
Dodavanjem NaCl-a, odnosno, povećanjem elektrokonduktiviteta hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu plodova rajčice bez značajnijeg smanjenja prinosa. Cilj ovog istraživanja je utvrditi promjene u prinosu rajčice povećanjem koncentracije hranjive otopine tijekom razdoblja berbe. Uz standardnu hranjivu otopinu EC-vrijednosti 2, 3 dS/m, kao kontrolu, u vrijeme berbe korištene su i hranjive otopine povećane EC-vrijednosti od 4, 6 i 8 dS/m. Prinos tržnih plodova uz primjenu hranjive otopine EC-vrijednosti 2, 3 dS/m (5, 19 kg/biljci) bio je značajno veći (34 %) od prinosa uz primjenu hranjive otopine EC-vrijednosti 8 dS/m (3, 14 kg/biljci). Kroz razdoblje berbe značajno krupniji plodovi su se razvili uz primjenu hranjivih otopina EC-vrijednosti 2, 3 i 4 dS/m (148 g) nego uz primjenu hranjive otopine EC-vrijednosti 8 dS/m (108 g). Povećanjem EC-vrijednosti hranjivih otopina sa 2, 3 na 8 dS/m, sadržaj ukupne suhe tvari i NaCl-a se povećao, sa značajno višim vrijednostima u plodovima pri hranjivoj otopini EC-vrijednosti 8 dS/m (7, 35 % suhe tvari i 0, 264 % NaCl). Može se preporučiti dodavanje NaCl-a do EC-vrijednosti hranjive otopine 4 dS/m.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)