Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 413427

Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice


Babić, Ivana
Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 413427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice
(Influence of the nutrient solution electrical conductivity to the components of the yield of the tomato)

Autori
Babić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.10

Godina
2008

Stranica
24

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
elektrokonduktivitet; kvaliteta ploda; NaCl; prinos; rajčica
(electrical conductivity; fruit quality; NaCl; yield; tomato)

Sažetak
Dodavanjem NaCl-a, odnosno, povećanjem elektrokonduktiviteta hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu plodova rajčice bez značajnijeg smanjenja prinosa. Cilj ovog istraživanja je utvrditi promjene u prinosu rajčice povećanjem koncentracije hranjive otopine tijekom razdoblja berbe. Uz standardnu hranjivu otopinu EC-vrijednosti 2, 3 dS/m, kao kontrolu, u vrijeme berbe korištene su i hranjive otopine povećane EC-vrijednosti od 4, 6 i 8 dS/m. Prinos tržnih plodova uz primjenu hranjive otopine EC-vrijednosti 2, 3 dS/m (5, 19 kg/biljci) bio je značajno veći (34 %) od prinosa uz primjenu hranjive otopine EC-vrijednosti 8 dS/m (3, 14 kg/biljci). Kroz razdoblje berbe značajno krupniji plodovi su se razvili uz primjenu hranjivih otopina EC-vrijednosti 2, 3 i 4 dS/m (148 g) nego uz primjenu hranjive otopine EC-vrijednosti 8 dS/m (108 g). Povećanjem EC-vrijednosti hranjivih otopina sa 2, 3 na 8 dS/m, sadržaj ukupne suhe tvari i NaCl-a se povećao, sa značajno višim vrijednostima u plodovima pri hranjivoj otopini EC-vrijednosti 8 dS/m (7, 35 % suhe tvari i 0, 264 % NaCl). Može se preporučiti dodavanje NaCl-a do EC-vrijednosti hranjive otopine 4 dS/m.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Ivana
Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Babić, I. (2008) 'Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa rajčice', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {24}, keywords = {elektrokonduktivitet, kvaliteta ploda, NaCl, prinos, raj\v{c}ica}, title = {Utjecaj elektrokonduktiviteta hranjive otopine na komponente prinosa raj\v{c}ice}, keyword = {elektrokonduktivitet, kvaliteta ploda, NaCl, prinos, raj\v{c}ica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {24}, keywords = {electrical conductivity, fruit quality, NaCl, yield, tomato}, title = {Influence of the nutrient solution electrical conductivity to the components of the yield of the tomato}, keyword = {electrical conductivity, fruit quality, NaCl, yield, tomato}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font