Pregled bibliografske jedinice broj: 412079
Pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka (Punica granatum) u zapadnoj Hercegovini
Pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka (Punica granatum) u zapadnoj Hercegovini // Zbornik Sažetaka 44.Hrvatski i 4. Međunarodni Simpozij Agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 283-284 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 412079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka (Punica granatum) u zapadnoj Hercegovini
(Pomological Characteristics of Autochthonous and Domesticated Pomegranate (Punica granatum) Cultivars in West Hercegovina)
Autori
Ugarković, Jelena ; Radunić, Mira ; Kozina, Antonela ; Čmelik, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik Sažetaka 44.Hrvatski i 4. Međunarodni Simpozij Agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 283-284
Skup
44.Hrvatski i 4. Međunarodni Simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šipak; sorte; pomološke osobine; topljiva suha tvar; sadržaj kiselina
(pomegranate; cultivars; pomological characteristics; total soluble solid; total acids)
Sažetak
Šipak (Punica granatum)tradicionalno se uzgaja na području zapadne Hercegovine.Glavne autohtone sorte su Hercegovački sladun i Hercegovački glavaš te udomaćene sorte Slatki barski i Dividiš. Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti pomološke osobine autohtonih i udomaćenih sorti šipka u agroekološkim uvjetima zapadne Hercegovine. Pomološka mjerenja obuhvatila su mjerenja širine i dužine ploda (mm), mase ploda (g) i mase zrna (g). Utvrđen je sadržaj topljive suhe tvari (Brix) i kiselina (g/l) u soku. Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike u pomološkim osobinama, a posebno u masi ploda i sadržaju kiselina. Među ispitivanim sortama najveća masa i najveći sadržaj kiselina utvrđeni su kod sorte hercegovački glavaš, dok je najniži sadržaj kiselina i najveći sadržaj topljive suhe tvari utvrđen kod sorte slatki barski.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Perica, Slavko, MZOS ) ( CroRIS)
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb