Pregled bibliografske jedinice broj: 412063
Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre
Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre // Sociologija i prostor, 47 (2009), 57-68 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 412063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre
(The role of traditional food in the gastronomic offer of rural Istria)
Autori
Ružić, Pavlo ; Dropulić, Marinela
Izvornik
Sociologija i prostor (1846-5226) 47
(2009);
57-68
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tradicijska prehrana; Istra; gastonomska ponuda; ruralno područje; zdrav obrok; turistička destinacija
(traditional food; gastronomic offer; rural area; healthy meals; tourist destination)
Sažetak
Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44, 5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica posluje u agroturizmu. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju kako za kreiranje ponude hrane treba uzimati u obzir brojne činitelje kako bi se postigla potrebna svojstva hrane i kako bi bila funkcionalna – vegetarijanska, ekološka, tradicionalna, bez konzervansa, bez GMO primjesa, da ima dobar utjecaj na etabolizam, da brine o kalciju, da je etički pripremljena, da je pripremljena po slow-food1 (polagana priprema) i show-cookingu (pripremljena pred gostima). Autori u radu istražuju pretpostavke kojima žele razriješiti sljedeće dileme: može li se tradicijskom prehranom doprinijeti sastavljanju zdravoga obroka, odnosno je li, i u kolikoj mjeri, tradicijska prehrana zastupljena u gastronomskoj ponudi ruralne Istre? Nadalje, istraženo je jesu li objekti prehrane i ponuda u njima preferirani od turista koji posjećuju istarsku turističku destinaciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
010-0102590-2587 - Komparativni razvoj agroturizma u Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji (Leko-Šimić, Mirna, MZOS ) ( CroRIS)
147-1470497-3034 - Valorizacija selektivnih oblika turizma u održivom razvitku ruralnih prostora (Ružić, Pavlo, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Pavlo Ružić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Social Science Citation Index (SSCI)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- Geobase
- Sociological Abstracts
- World Agriculture Economics (CAB Abstracts)
- Edina
- Global health