Pregled bibliografske jedinice broj: 411724
Tehnologija piva
Tehnologija piva / Alegro, Antun (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2009
CROSBI ID: 411724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija piva
(Brewing technology)
Autori
Marić, Vladimir
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Veleučilište u Karlovcu
Grad
Karlovac
Godina
2009
Stranica
270
ISBN
978-953-7343-26-2
Ključne riječi
pivo; proizvodnja piva gornjeg i donjeg vrenja; proizvodnja specifičnih vrsta piva; nadzor proizvodnje piva
(beer; production of ale and lager beer; production of specific beer types; control and monitoring of beer production)
Sažetak
"Tehnologija piva" je suvremena knjiga koja daje prikaz trenutnog stanja razvoja pivarstva u svijetu, a podjeljenja je u 12 poglavlja koja se sadržajem i redoslijedom nadopunjuju, a samostalno čine logične cjeline. U prvom poglavlju prikazan je kratki povijesni razvoj pivarstva, te podjela piva prema različitim kriterijima (npr. vrsti kvasca za vrenje, masenom udjelu ekstrakta u sladovini, glavnoj sirovini za proizvodnju sladovine itd.). U slijedećih sedam poglavlja (2-8) detaljno se obrazlaže proces proizvodnje piva donjeg vrenja od proizvodnje sladovine do otakanja piva u različite vrste ambalaže (npr. bačve, limenke, staklene, PET i aluminijske boce). Osim toga, u ovoj knjizi detaljno su opisani i procesi proizvodnje laganih, dijetalnih i bezalkoholnih piva (poglavlje 9), te britanskih i njemačkih piva gornjeg vrenja (poglavlje 10) kao i specifičnosti proizvodnje piva u malim pivovarama (poglavlje 11). Nadalje, svi aspekti proizvodnje piva su u ovoj knjizi obrađeni na jednostavan i lako razumljiv način što ovu knjigu čini lako prihvatljivom kao nastavno pomagalo. Razumjevanje teksta dodatno olakšavaju mnogobrojne slike i tablice s obrazloženjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(autor)