Pregled bibliografske jedinice broj: 411594
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari u obroka u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari u obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 411594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari u obroka u hranidbi kastriranih ovnova
(Effect of replacing grass silage with maize silage in the ration upon the dry matter ad libitum intake and in vivo digestibility in wether sheep)
Autori
Turčin, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.12
Godina
2008
Stranica
32
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
travna silaža; kukuruzna silaža; konzumacija; probavljivost
(grass silage; maize silage; intake; digestibility)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi združeno djelovanje travne silaže (TS) u kojoj je dominirala klupčasta oštrica (Dactylis glomerata L.) i kukuruzne silaže (KS) (Zea mays L.) na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) i in vivo probavljivost ST kastriranih ovnova. TS korištena u ovom pokusu je odražavala prosječnu kvalitetu travne silaže koja se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH, dok se korištena KS učestalo proizvodi u godinama nepovoljnih vremenskih prilika za proizvodnju kukuruzne silaže visoke kvalitete. Istraživana su četiri hranidbena tretmana: hranidba samo TS, MS i kombinacije TS i KS u omjeru 67:33% ili 33:67% (bazirano na ST). Prosječan sadržaj ST u TS i KS je bio 396 i 264 g/kg svježeg uzorka, respektivno. KS je sadržavala manje sirovih proteina (SP) (62 g/kg ST) u odnosu na TS (NDV) i kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0.001) u odnosu na KS. KS je sadržavala više (P<0.001) škroba u usporedbi s TS. Dodatak KS u obrok (33% vs. 67%) je imalo pozitivan združeni efekt na konzumaciju ST obroka (kvadratni efekt P<0.05). Dodatak KS nije imao niti linearni niti kvadratni statistički značajan utjecaj na probavljivost ST obroka. Zaključeno je da je pozitivna interakcija TS i KS na konzumaciju ST rezultat bolje izbalansiranosti dostupne energije i SP kod hranidbe ova dva krmiva u kombinaciji. Pozitivan združeni učinak na probavljivost ST je izostao, vjerojatno radi bržeg prolaska hrane kroz probavni trakt kod dodatka KS tj. radi niže kvalitete KS obzirom na zrelost usjeva kukuruza prilikom košnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(mentor)